Министерският съвет ще бори неграмотността с кътове за четене

12:31, 05 авг 15 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специални кътове за четене да бъдат създадени в метрото, жп гарите и кината предвижда Нацоналната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в плана за 2015 – 2016 г. Предлага се още учениците да подаряват и разменят детски и юношески книги.

Предвижда се разработването на образователен стандарт за усвояване на книжовен български език. Стратегията цели да обхване поне 90 % от децата от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас цели до 2020 г. Дотогава трябва и да се намали до 30% делът на 15-годишните ученици, които имат постижения в учебни процес под критичния праг на PISA. Мерките в плана залагат и на по-голям брой възрастни, които завършват курсове за ограмотяване и продължават образованието си.

Учениците от 5 клас ще имат външно оценяване на четивната грамотност, а тези от 9 клас - за функционалната грамотност. Отново ще има четене на книги по време на „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и други инициативи, а лидери на общественото мнение ще участват в публични мероприятия, които ще засегнат проблемите на грамотността.

Част от мерките предвиждат организиране и провеждане на Национална седмица на книгата, Национален маратон на четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга, както и срещи с автори за представяне на книги и дарителска кампания за допълване на библиотеките в училищата и в читалищата.

Онлайн състезанието „България пише“, в което ще участват 100 000 българи, ще е през месец декември 2016 г. Очаква се България да участва освен в национални и в международни изследвания на грамотността (PIRLS, PISA).

За реализацията на стратегията ще има специална електронна страница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама