Самоопределянето на ромите е сериозна пречка пред тяхната интеграция, отчетоха в Русе

12:07, 05 авг 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В много случаи ромските общности не се самоопределят като такива, и при националните преброявания много от семействата не се идентифицират като членове на етническа група. Това води до сериозни последици при работата на Националната политика за интеграция, и е проблем, който трябва да се разгледа сериозно, ако искаме да имаме реални резултати в нашата работа". Това мнение изрази Даниела Николова, главен експерт към секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Тя изнесе доклад за работата на националната стратегия за интеграция на ромите 2012 - 2020 по време на днешното заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси в област Русе.

Николова коментира още, че целта на Стратегията е да работи за интеграцията не само на ромите, но и на всички български граждани, които живеят в близки условия, и са в риск от социално изключване. Тук се включват не само условията им на живот, но и социални аспекти от живота, като въвличане във формиране на политиките на населеното им място. Маркирани бяха и 10-те основни принципа за приобщаване на ромите: конструктивни, прагматични и недискриминационни политики; ясно определена, но не изключителна насоченост; междукултурен подход; приобщаване към мнозинството; осъзнаване на измерението за равенство между половете; трансфер на основани на фактите политики; използване на общностни инструменти; участие на регионалните и местните власти; участие на гражданското общество; активно участие на ромите.

Даниела Николова направи уговорката, че на практика не е резонно да се работи с ромските общности по стандартизиран модел, тъй като в голямата си част самите общности са твърде диференцирани. Те са твърде различни дори в рамките на един град, и някои от тях са много по-близо до българските групи, от колкото до ромските. Добър метод би бил те да бъдат разглеждани като групи в отделни квартали, като същевременно институциите се съобразяват с тяхното самоопределение. 

По време на заседанието бяха разгледани и добрите практики за интеграция на ромите, като доклад изнесе Ивайло Иванов - член на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Той разгледа в подробности практиките в община Тунджа, където са предоставени множество стимули за включване на децата в образователния процес, като същевременно се работи и с родителите. Чрез тази работа на два фронта е било постигнато привличането и задържането на деца в учебните заведения, зараждане на социални навици и поведения, както и подобрения в бита на семействата. 

Наред с това бяха изнесени и доклади за състоянието на гражданското участие на ромите в интеграционната политика, както и възможностите за финансиране в новия програмен период. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама