Закриват дома за медико-социални грижи за деца в Търговище

12:02, 05 авг 15 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домът за медико-социални грижи за деца в Търговище да бъде закрит, реши на свое заседание Министерския съвет. Правителството прие постановление за закриване на домове за медико-социални грижи за деца, освен в Търговище, и в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и „Св. Параскева” в София.

Домовете за медико-социални грижи в осемте населени места се закриват в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, в която е заложено закриването на всички домове за деца до 2025 г.

Тези домове ще бъдат превърнати в комплекси, предлагащи "качествено различен от институционалния модел на грижа за децата", съобщават от правителствената информационна служба.

Това ще стане чрез два проекта, финансиране с европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие" за изтеклия програмен период.

В общо в осемте дома има 60 деца като 53 от тях ще бъдат настанени в специални места към общините, а другите - в семейства.

Остават да действат 38 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 13 за деца с умствена изостаналост, допълват от ведомството. От началото на 2015 г. до момента са закрити общо 16 специализирани институции за деца - 7 дома за деца, лишени от родителска грижа, 8 дома за деца с умствена изостаналост и дом за деца с физически увреждания. През 2014 г. закритите институции са били общо 8 - 6 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 2 дома за деца с умствена изостаналост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама