Правителството прие задължителни условия за къмпингите и нови правила за хотелите

12:02, 05 авг 15 / Политика 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет прие наредба,  за категоризация на местата за настаняване и хранене, като те вече ще са разделени на клас А и Б. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след редовното заседание на министрите.

„Разделяме в клас А и Б местата за настаняване, като в клас А са хотелите, мотелите, апартаментните комплекси и вилите. В клас Б са къщите за гости, заведенията за хранене, единичните апартаменти. За високия клас места за почивка са завишени изискванията по отношение на качеството на предлаганата услуга, а за ниския клас са намалени изискванията, някои са отпаднали“, обясни министърът на туризма.

Премахнати изисквания има и по отношение на заведенията за хранене. "Премахна се изискването, което касае бързината на сервиране в заведенията, отпаднаха и изискванията за пилони за знамена пред хотелите, определен вид мебели. Това е оставено да се вземе като решение от собственика", каза министърът.

С наредбата се въвежда единен номер 9 за рецепциите на всички хотели. Министърът посочи още, че в наредбата е възприет европейският критерий на системата „Хотел старс“ – до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга.

С наредбата се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните и туристически комплекси. Към всички обекти и категории са разписани и изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

Минимални условия ще бъдат регламентирани и за къмпингите, каза Ангелкова.

„Те също съответстват на 1, 2 и 3 звезди и в зависимост от това има специална маркировка. Задължително трябва къмпингите да имат ток и вода, за да може да се осъществява нормално къмпингуване. Всички трябва да отговарят на наредбата, не сме регламентирали диво къмпингуване“, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че много хора обичат да са близо до природата и биха платили съответната цена за това, но всичко трябва да е регламентирано, както при останалите почивни бази и хотели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама