ВСС незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарка срещу Владимира Янева

11:51, 05 авг 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за разработката "Червеи". Това става ясно от определение на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени решението на ВСС за отказ да образува дисциплинарка срещу Янева и връща материалите на съвета за ново произнасяне съобразно закона и мотивите на съда, съобщи "Правен свят". Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

След избухването на скандала около разработката "Червеи" правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева, мотивирайки се с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, от който стана ясно, че бившата шефка на СГС е подписала четири разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок общо от 300 дни, което е в нарушение на закона. Христо Иванов поиска уволнението на Владимира Янева.

На 19 март т.г. със 7 гласа "за", 7 "против" и четирима "въздържали се" ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на градския съд.

В мотивите си тричленният състав на ВАС - Александър Еленков (председател), Атанаска Дишева (докладчик) и Тодор Тодоров, изтъква: "Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането.

Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание."

Т.е. изясняването на фактите става в рамките на дисциплинарното производство, коментира изданието. Затова обективната или субективна невъзможност за доказване на определен факт или обстоятелство, не представлява пречка за образуване на дисциплинарно производство, казва още ВАС. И добавя, че в конкретния случай членовете на дисциплинарния състав и останалите членове на ВСС могат да поискат и съответно да получат достъп до класифицирана информация, ако действително това е от съществено значение за изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

"Също в рамките на производството следва да бъдат изяснени евентуално съществуващи в предложението противоречия или несъответствия и при преценка за тяхната значимост ВСС може да вземе решение да не наложи дисциплинарно наказание. Същото се отнася за преценката дали твърдяните нарушения са свързани с произнасянето на съдията по същество, т. е. дали действията или бездействията му попадат в обхвата на функционалния му имунитет или са извършени извън неговата правораздавателна компетентност и в нарушение на служебните му задължения", мотивират се върховните съдии.

Освен това, според тях, предложението на министъра отговаря на законовите изисквания – подписано е, съдържа изложение на фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват дисциплинарно нарушение, съдържа ясно формулирано и разбираемо посочване на основанието, поради които се претендира ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата. Така че ВСС е трябвало да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС, е изводът на съда.

Междувременно делото срещу Владимира Янева е насрочено за 29 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама