Главният прокурор на Германия освободен от поста след натиск върху журналисти

11:25, 05 авг 15 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Федералният прокурор на Германия Харалд Ранге ще бъде освободен от поста си и пенсиониран, след като стана ясно, че държавното обвинение е „упражнило натиск“ върху журналистическо разследване.

Късно снощи правосъдният министър на правосъдието Хайко Маас обяви, че е снел доверието си от Хералд Ранге заради разследване на портала netzpolitik.org. Двама журналисти от новинарския сайт разкриха преди няколко месеца, че специалните служби на страната планират разрастване на следенето в интернет на граждани. Те са публикували и документи, показващи недвусмислено намеренията на германското контраразузнаване.

Прокуратурата започна срещу тях досъдебно производство за държавна измяна.

Медиите възприеха това като сериозна атака срещу свободата на пресата, а хиляди хора излязоха на митинг в центъра на Берлин в събота, за да протестират срещу „кампанията за сплашване“ и в защита на свободата на словото. Управляващата коалиция в Германия побърза да се разграничи от обвиненията в държавна измяна.

Разследването за държавна измяна постави управляващата коалиция  в неудобно положение и нейни представители побързаха да се разграничат от обвиненията в държавна измяна и подчертаха, че Германия твърдо държи на свободата на словото.

Ранге на свой ред обвини правителството и лично правосъдния министър Маас, че се меси в разследването.

В своя защита, 67-годишният Харалд Ранге, който трябваше да се пенсионира в началото на 2016 г. заяви, че правителството му е наредило да изтегли от разследването независим експерт, който е установил, че ползваните документи в публикациите са държавна тайна.

Министърът на свой ред посочи, че вещото лице е било сменено със съгласието на Ранге преди да е излязло с конкретно заключение.

Твърденията на федералния прокурор, че правителството се меси в работата му, обаче доведоха до ескалация на конфликта. Хайко Маас обяви, че на стола на обвинител №1 ще седне Петер Франк, който ръководи прокуратурата в Мюнхен.

Министърът подчерта, че действията му идват след консултация с канцлера Ангела Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама