Отделението по хемодиализа на МБАЛ-Бургас вече работи до 1 през нощта

09:56, 05 авг 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отделението по хемодиализа на МБАЛ Бургас вече работи до 1 през нощта. Досега диализата се извършваше от 7 ч. до 21 ч. Удължаването на работното време се налага заради увеличения брой пациенти и по-доброто им обслужване. Направен е гъвкав стъпаловиден график, за да може хората да не чакат, а да бъдат поставяни на апаратите веднага. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Около 170 пациенти от цялата Бургаска област обслужва в момента Отделението по хемодиализа. От ноември миналата година досега те са се увеличили с 40, съобщи началникът на отделението д-р Петя Купенова.  Хората са на възраст от 25 до 86 г., като най-много са между 55 и 75 години. Най-младите са едва по на 25 години.

Кола на МБАЛ Бургас взима от дома му всеки болен и след процедурата го връща обратно. Пациентите са пръснати в десетки населени места в общините Бургас, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Айтос, Руен, Камено. Сред тях има и тежко болни с придружители, хора в инвалидни колички с ампутирани крайници.

Има села, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас, но въпреки това всеки ден шофьорите на болницата изминават до тези пациенти стотици километри. Дори по черни пътища във вилни зони, а зимата – в лед и студ. Едно от тези села е с. Добромир (община Руен), чийто кмет Мехмед Смаил не спира да благодари на МБАЛ Бургас, че не забравя болните и прави всичко за комфортното им пътуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама