Двама загинали и дванадесет ранени при пожари през първото полугодие в Шуменско

09:21, 05 авг 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама души са загинали и други дванадесет са пострадали при пожари през първите шест месеца на годината на територията на област Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР.

За първото полугодие на миналата година е загинал един, а пострадалите са били четирима. Като основна причина за инцидентите със загинали и пострадали специалистите от Районна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен  посочват  липсата на култура при  спазване на правилата за пожарна безопасност и изградени навици за действие при възникване на пожар.

Структурните звена са реагирали на 795 сигнала през първото полугодие срещу 517 за същия период на 2014 година, което е ръст с 53%.  Ликвидирани са 397 пожара срещу 238 за 2014г. Пожарите с материални загуби са 113 срещу 82 за 2014 г. Без нанесени материални щети са възникнали 284 бр. пожари срещу 156 за 2014г

Извършени са 389 аварийно-спасителни дейности и помощни операции, като за същия отчетен период на миналата година са били със 124 по-малко или 275.

От пожарите с преки материални щети  63 са възникнали в жилищни сгради. Високият процент се дължи на неспазване на правилата за пожарна безопасност и проявената в домакинствата небрежност при боравене с отоплителни и нагревателни уреди. Следват пожарите в транспорта, които са 19, пожарите във водопровод, канализация и сметосъбиране са 14. Най-много са пожарите с причина небрежност при боравене с открит огън – 23, късо съединение и в процес на установяване са 20, а 14 са възникнали поради техническа неизправност. Пожарите, причинени от умишлени действия са 4 срещу 1 за 2014г.

Представители на РДПБЗН – Шумен са провели 139 занятия с над 11 000 обучаеми с практически занятия по защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации в ЦДГ, СОУ и ПГ в област Шумен. С работещо население в системата на МОМН  са проведени 6 занятия с 290 обучаеми; а с работещо население в държавната и общинска администрация - 8 занятия с 260 обучаеми. Шест са занятията, които са проведени с доброволните формирования.

В област Шумен има  регистрирани 9 доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях с 122 доброволци. Доброволците от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Смядово и Върбица  са завършили първоначален основен курс. Доброволните формирования  в тези общини са оборудвани с защитни облекла и лични предпазни средства. През първите шест месеца на годината формированията от област Шумен имат 11 участия по защита на населението : техническа помощ за паднали дървета и клони на пътища, гасене на пожар без преки материални загуби в сухи треви и храсти, дежурно наблюдение на нивата на реки и язовири поради очаквани обилни валежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама