Засилват контрола при добива и извозването на дървесина в област В. Търново

07:50, 05 авг 15 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обсъждаха повишаването на контрола при добива и извозването на дървесина на територията на област Велико Търново на работна среща в Областната администрация. Тя бе организирана по инициатива на областния управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев.  

На нея бе решено да се сформира работна група, която ще състави план за справяне с проблемите в дърводобива и транспорта на дървесина. "Мерките, които ще бъдат взети нямат за цел да се пречи на фирмите, които се занимават с този бизнес", каза областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев.

"В най-кратък срок ще направим всичко възможно за засилване на контрола върху издаването на разрешителните за дърводобив. Засилен контрол ще има и върху транспортирането на дървесината и прокарването на пътища в горите", поясни областният управител. Според директора на ОДМВР – Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, всички участници в срещата са доказали, че имат воля за трайно решаване на този проблем, а не, както до сега всичко да се прави на парче. 

Освен завишен контрол на всички фирми и звена в дърводобива, участниците в срещата са на мнение, че са необходими и по-високи санкции за нарушителите, както и още по-добри съвместни действия между всички институции имащи отношение към този бранш. 

Инж. Иван Недков, директор на Северноцентралното държавно предприятие, обясни, че  пилотно е въведена електронна система за издаване на превозни билети, но тя е за работа само в държавните горски територии. На срещата бе взето и решение да се работи в посока законодателни промени. Всички решения и пълен протокол от срещата ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието и храните. В нея се включиха кметовете на десетте общини или техни представители.

Заместник областните управители доц. Любомира Попова и Николай Петров също участваха в срещата. Участие взеха и директорите на Областното пътно управление във Велико Търново, както и на Регионалната дирекция по горите.

Директорът  на Северноцентралното държавно предприятие инж. Иван Недков, заместник-окръжният прокурор Христо Христов и началникът на отдел Автомобилна администрация Велико Търново също бяха сред участниците в дискусията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама