130 души от община Разград получават помощ от личен асистент

06:50, 05 авг 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В община Разград 130 души в неравностойно положение получават помощ от 128 лични асистенти, съобщават от общинската администрация.

Това са хора-потребители по проекта "Нови възможности за грижа", процедура „Нови алтернативи” по оперативната програма „Развити на човешките ресурси”. Целта на проекта е намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи и подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни болни лица, както и преодоляване последствията на социално изключване и бедността.

Съгласно подписаното партньорско споразумение за предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” на общинско ниво са определени 15 600 часа – по 126 часа месечно за 124 потребители.

Желание да бъдат обхванати в качеството си на потребители са изявили 263 души, а 249 - за лични асистенти. Въвеждащо обучение по проекта са преминали 98 кандидати за лични асистенти.

За включване в дейностите за ползване на услугата „Личен асистент” 121 кандидат-потребители, отговарящи на определената целева група – хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, семейства на деца с увреждания, самотноживеещи тежкоболни, са включени в списъка на чакащите. Обучените лични асистенти са 109, които в случай на необходимост ще бъдат назначени на работа, допълват от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама