Бъчварова очаква функции на държавата да отидат в НПО-та

17:50, 04 авг 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че ще бъдат създадени „механизми в различните сектори, в която държавното управление и нестопанските организации си партнират, за да може скоро да се премине към етапа, при който да бъдат прехвърлени част от функциите, изпълнявани от държавата, към професионалните и гражданските организации“.

Бъчварова каза това при представянето на Индекса за устойчивост на неправителствените организации в България за 2014 г. на Американската агенция за международно развитие (USAID) и Българския център за нестопанско право, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„През 2013 г. гражданското общество показа, че е живо в България и че може да бъде политически фактор“, каза още министърът.

Тогава протестите за цената на тока станаха повод за оставка на кабинета „Борисов“, а по-късно масовите демонстрации след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС белязаха управлението на праиателството на Пламен Орешарски.

Вицепремиерът отбеляза още, че успоредно с активирането на гражданското общество сме станали свидетели на опитите да се спекулира с тази роля. „Загубихме представа коя организация каква е, от кого се финансира“, изтъкна тя и допълни, че това показва нуждата от преосмисляне на отношенията между държавното управление, нестопанските организации и гражданите, за да бъдат открити онези форми на конструктивен диалог, които да направят тяхното присъствие по-полезно за обществото.

Като положителен пример в тази насока тя даде въвеждането на задължителната оценка на въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента и начина на конструиране на Съвета за електронно управление, като не изключи, че това ще забави парламентарната дейност.

Директорът на Българския център за нестопанско право Любен Панов пък съобщи, че през 2014 г. Индексът за устойчивостта в България е 3.3 (при максимална оценка 1, а минимална – 7).

Това подрежда страната ни на осмо място след Естония, Полша, Чехия, Латвия, Литва, Словакия, Хърватия. С най-добър показател е елементът правна среда – 2.4, а с най-слаби – финансова устойчивост – 4.3, и организационен капацитет – 4.2.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама