Ценни експонати за Съединението идват от Русе в пловдивския Исторически музей

17:27, 04 авг 15 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Телеграма за обявяване на Съединението в Пловдив на 6 септември 1885 г. от Захари Стоянов до Панайот Хитов в Сливен е сред ценните експонати, които Регионалният исторически музей (РИМ) в Русе предоставя за временно ползване на колегите си в Пловдив.

Културните ценности от фонда на русенския музей бяха предадени днес на Регионалния исторически музей в Града под тепетата, за да бъдат включени в изложбата "Съхранената памет за Съединението 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции".

Сред предоставените предмети са още тефтер на Панайот Хитов със записки от участието му в Съединението (1885 г.), благодарствен адрес от кметството на Сливен до Панайот Хитов за участието му в Съединението, сигнална тръба на майор Атанас Узунов от Сръбско-българската война (1885 г.), сабя и пушка "Тауър" на Панайот Хитов, уточниха от РИМ - Русе.

Експозицията по повод 130-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България ще бъде открита в Пловдив на 6 септември т.г. Културните ценности ще останат в пловдивския Исторически музей до 20 март 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама