Близо 90 фирми участват в международно селскостопанско изложение в Добрич

16:40, 04 авг 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес до 8 август в Добрич се провежда 23-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него", организирано от „Добрички панаир”.

Народният представител Живко Мартинов, член на парламентарната комисия по земеделието и храните, заместник-кметът на Добрич Иван Колев и изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова прерязаха лентата на изложението.

В поздравителен адрес, изпратен от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, се отбелязва, че панаирът, на който се представят нови технологии и машини, дава възможности за инвестиране в аграрния бизнес. Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска заяви при откриването на изложението, че "Селското стопанство и всичко за него" е най-значимото пазарно събитие в сектора в Източна България.

В изложението тази година участват близо 90 български производители и представители на чуждестранни компании, както и фирми от Румъния, Гърция, Турция. Те показват на панаира нови модели трактори и комбайни, селскостопански инвентар, машини и съоръжения за животновъдството, техника за почистване и сортиране на семена, препарати за растителна защита, овошки, семена за полски култури за есенната кампания и други.

Традиционен участник в изложението е Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево. Тази година той има заготвени 1700-1800 т базови семена пшеница и тритикале. Цената на базовите семена пшеница е като миналогодишната - 980 лв./т, а на тритикалето - 800 лв./т. Институтът предлага 14 сорта базови семена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик. Земеделските стопани могат да избират измежду добре познати сортове, както и по-нови, като "Калина", "Киара" и "Драгана". Безспорен фаворит е сортът "Енола", с който, по данни на земеделското министерство, са засети 34 % от площите с пшеница в страната, съобщи изпълнителният директор на института проф. Иван Киряков. ДЗИ предлага и семена от три нови сорта фасул - два бели "Устрем" и "Блян", и един пъстър - "Вежен".

Тази година изложението се провежда на ново място - бул. „25 септември” № 8, /Варненски път до сградата на ДАИ/, заради ремонта на спортен комплекс „Простор”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама