Резиденция "Лозенец" - между Георги Димитров и тузарските сватби

16:33, 04 авг 15 25 7329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историята на парка около резиденция „Лозенец“ започва още в 19 в. Тогава той е частен и е собственост на прочутите братя Прошек, които са построили емблематични за столицата обекти, като Орлов мост, Лъвов мост, проектирали са Централна гара и др.

Резиденцията е построена по-късно, дори се твърди, че поводът е надеждите на тогавашната власт за предстоящо посещение на Сталин у нас. Впоследствие пък готвели резиденцията специално за Георги Димитров, който обаче не дочакал окончателното й построяване през 1954 г.

Следващият и последен вожд на НРБ Тодор Живков предпочитал тази в Бояна и така до промените сградата рядко се ползвала. През 1992 г. тя е прехвърлена от Министерския съвет на Министерството на отбраната. През годините веднъж отново е връщана на кабинета с мащабни планове за ремонт, които обаче не се изпълнили в целия им планиран вид.

Резиденцията се използва основно за представителни събития – куп държавни институции, посолства и др. правят там приеми и организират какви ли не други събития.

Резиденцията обаче често се ползва и за частни партита, след които редовно живеещите наоколо пишат жалби до общината за нарушаване на обществения ред – като например фойерверки в малките часове на нощта.

Ценоразписът за ползване на залите в резиденцията и градината е повече от впечатляващ: наемът за зала за коктейли е 3000 лв., лятната градина пък се дава за от 150 до 300 души за 4800 лв., а над 300 - срещу 5400 лв. Ако пък над 500 души използват и градината, и зали – цената е 14 400 лв.

През годините са правени много опити достъпът поне до парка да стане свободен. Дори и сега в инициативния комитет, който подкрепя инициативата на БСП-София за достъп до парка е Стефан Данаилов и други интелектуалци, които живеят в квартала.

Основният мотив на министерството обаче, че обектът е стратегически, тоест свързан с националната сигурност. Подробности обаче не се дават, но пък вървят слухове, че в подземията има многоетажен команден център и какви ли не съоръжения на военните.

Около половината от парка пък е обект на реституционни претенции. През 2010 г. съдът върна на българо-американска фирма близо 3 дка от парка. Те са ги купили от двама собственици, които пък ги реституирали през 2002 г. Според в. „24 часа“ тогава общо 23-ма реститути са водели 6 дела за парчета от терена.

През 2009 пък резиденцията се оказа в средата на куриозен скандал – от ВиК начислиха сметки за 50 хил.лв. за вода – на база, тъй като не им беше осигурен достъп до водомерите. По-късно проблемът беше разрешен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама