Ивайло Калфин: Един от приоритетите ни за Русе е младежката заетост

15:51, 04 авг 15 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В Русе се наблюдава тенденция, подобна на тази в цялата страна - обявени са много работни места, но има и много младежи, които не са регистрирани в Бюрото по труда. Въпреки това в Русе младежката безработица е под средното за страната, като наблюдаваме някои добри практики, които искаме да насърчим". Това заяви на пресконференция днес в Русе министърът на труда социалната политика Ивайло Калфин. На срещата присъстваха и неговите русенски съпартийци - кандидатър за кмет на "АБВ" в Русе Стелиян Стефанов, зам.-областният управител Явор Янчев, и областният председател на партията Венцислав Великов. 

Министър Калфин коментира, че в града има няколко добри примера за това как младежите могат да бъдат насърчавани към заетост, и в момента министерството обсъжда как те могат да бъдат подпомогнати и разширени. Сред тях се нареждат практиките на Русенския университет, който активно си сътрудничи в тази област с Висшето техническо училище в Инголщат; както и активната работа на русенското Бюро по труда, където има голямо търсене по програмата "Младежка заетост". Отново бе поствен въпроса с дуалното обучение, компетенциите на младежите, завършващи средното си образование, и полезния опит, който те биха получили при някаква форма на заетост през последните 2 години от образованието си.

Въпреки това обаче социалният министър бе категоричен, че в неговото министерство не се гледат само статистиките, и специалистите са напълно наясно, че голяма част от младежите не се регистрират в бюрата по труда. Това се случва поради няколко причини - ниското образование на младежите (половината са с основно или по-ниско), ниската стартова заплата (в повечето случаи те започват на минимална работна заплата), а в много случаи липсва елементарна мотивация за намиране на работа. Въпреки негативните тенденции, социалното министерство ще продължи да работи в тази насока, увери министър Калфин, и даде за пример новия Център за кариерно развитие, който от скоро работи в Русе, и който вече привлича сериозен интерес. 

Министърът коментира и теми в национален план, сред които новите инициативи, по които работи неговото министерство, както и предстоящите местни избори. 

Стана ясно, че се подготвят нови планове за заетост на хора в предпенсионна възраст, на които не им достига стаж. Към момента работи една програма, която обхваща едва около 20 човека в цялата страна. "Ясно е че тази програма не работи така както бихме искали, и търсим варианти за нейното подновяване", категоричен бе Калфин. Ще бъде подновена и програмата за заетост за хора с увреждания, към която има сериозен интерес. След едногодишно прекъсване ще бъде подновена и програмата с обществените трапезарии, на които разчитат около 255 хил. човека в страната. Процесът по деинституционализация на деца е в своя край, а към момента вече не се приемат деца в домове от стария тип.

Наред с тези инициативи Ивайло Калфин направи уговорката, че в момента се действа внимателно, тъй като има опасност всяко действие на неговото министерство да се изтълкува като предизборен ход. В тази връзка много от реалните действия ще започнат веднага след изборите. Що се отнася до самите избори, партия "АБВ" ще се включи със самочувствие в тях, имайки предвид успешното си представяне на отминалите европейски и парламентарни избори, заяви още Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама