Съдът отхвърли жалба на полицай Анна Витанова срещу „Фактор“

15:09, 04 авг 15 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският районен съд (СРС) е отхвърлил като напълно неоснователен искът за клевета на скандалната полицайка Анна Витанова срещу „Faktor.bg”, съобщават от електронното издание. През месец май на 2014 г. тя заведе дело срещу медията с твърдението, че в резултат на публикуван материал са й нанесени морални и неимуществени вреди.

Повод е съобщение, отразено в множество електронни и печатни медии, в което се съдържа информация за снимка и съпътстващи я коментари на потребители на социалната мрежа Facebook за евентуално участие на Витанова на митинг на Българската социалистическа партия (БСП) на митинг на връх Бузлуджа.

Остава неясно защо скандалната полицайка, чието име стана известно около „Нощта на белия автобус“, както и наскоро – заради расистки коментари от нейна страна, е решила да заведе дело само срещу „Faktor.bg”.

„Анна Витанова е изпълнила политическа поръчка. Друго обяснение няма – такова тя не можа да даде и пред съда“. Това каза пред София Topnovini.bg главният редактор на изданието Стойко Стоянов. Той посочи, че делото е започнато след анонимен мейл, изпратен до тогавашния министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съдържащ материала, написан от „Фактор“.

Анонимката дава повод Йовчев да разпореди на Инспектората към МВР да започне проверка, която да реши, че изнесените факти са неверни. „Така тази проверка служи за индулгенция“, каза Стоянов. „При Йовчев така се работеше – с анонимки“, допълни още той.

Повод за атаката срещу изданието, смята Стоянов, са материали, които не са били „изгодни за МВР“. Той припомни, че Витанова за кратко е работила като журналист в телевизия СКАТ и е наясно, че има право да поиска право на отговор, опровержение или извинение от редакцията.

Най-важното от решението на съда, според него, е фактът, че магистратите са постановили, че Витанова наистина е използвала сила срещу протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ граждани, за което сочат и показанията на свидетели, които са били очевидци и потърпевши от агресията й. Въпреки решението на съда и многобройните жалби срещу нея, Стоянов не смята, че най-накрая МВР или прокуратурата ще започнат проверка срещу нея.

„Благодарим искрено за достойната позиция на Виктор Лилов, Кирил Гьорев, Филип Николов, Владислав Константинов, които се отзоваха и в съдебната зала, за да свидетелстват в името на истината“, пише изданието на своя сайт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама