Ателие по керамика в Тервел с първа самостоятелна изложба

15:05, 04 авг 15 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа самостоятелна изложба подреди ателието по художествена керамика и грънчарство в общинския детски комплекс „Малкият принц“ в Тервел с учител Цанка Жечкова. Поздрави към всички присъствали млади грънчари и техните гости отправи заместник-кметът Дияна Илиева с пожелания за много бъдещи творчески успехи и успешно представяне на творчески конкурси на национално и международно ниво. Поздравления за първата самостоятелна изложба отправи и директорът на ОДК „Малкият принц“ Виолета Димитрова. От своя страна приложниците благодариха за предоставената възможност за новото и интересно занимание, осигурено за децата от Тервел.

Всички художници получиха грамоти за участие в школите през учебната година и в лятната програма, сувенири и сладка почерпка, осигурени от Община Тервел.

Ателието започна своята дейност през ноември 2014 година, но първите стъпки за работа с ученици в областта на керамиката се осъществяват в рамките на проект на Община Тервел за образователна интеграция на децата и учениците „Различни под едно небе“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“, който се реализира в клуб по приложни изкуства в с. Нова Камена през 2009-2010 година. Тогава са закупени грънчарско колело и пещ за изпичане на изделията. След приключването на проектните дейности, тяхното естествено продължение е Ателието по керамика в ОДК.

При стартирането на дейността в Тервел, желание да се справят с новото предизвикателство проявяват 39 ученици, разделени в 3 групи по 13 деца от първи до 7 клас. В началото всички се запознават с глината като материал, защото се оказва, че някои малчугани не са се срещали преди това с него. Постепенно преминават през моделиране, изработване на релефни изображения и други, докато се достигне да работата с грънчарското колело. До настъпването на лятната ваканция участниците в ателието по керамика изработват неочаквано и за тях количество предмети на изкуството – вази, купи, кани, свещници, камбанки, релефни плочки за магнити, фигури на животни, дори изящна роза, изваяна лист по лист.

Предизвикателството да преборят грънчарското колело посрещат и повече от 23 деца, записали се в лятната школа по керамика в програма „Наше лято“. Най-малкият от тях е 4-годишният Самуил, който живее с родителите си в САЩ, но през лятната ваканция, заедно с батко си Александър, са активни участници в „Наше лято“. С помощта на учителката всички малчугани със собствените си ръце изработиха по един сувенир за спомен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама