Дейностите по спрения проект на община Шумен “Оттука започва България” ще приключат в срок

13:48, 04 авг 15 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ускорено вървят работите по проекта “Оттука започва България” и дейностите по него ще приключат до крайния срок – 31 октомври 2015 година. Това каза главният инженер на варненската фирма “Одесострой”, която работи по обектите включени в проекта.  

Европроектът на община Шумен „Оттука започва България“ е на стойност 3 224 488 и бе временно спрян от управляващия орган. Проектът е по оперативна програма “Регионално развитие”.

„Оттука започва България“ включва работа по НИАР „Мадара", Шуменската крепост, възрожденските къщи по ул. „Цар Освободител“, водната каскада до Младежкия дом.

В началото на дейностите по проекта през 2012 година поръчката за работата по обектите спечели сдружение „Рестбилд“, в което влизат шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД. През февруари тази година „Билдинг-строй Експрес“ бе купена от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

Инж. Румен Николов обясни, че се работи по всички обекти, включени в проекта.

“Ще успеем със сроковете, с изключение на Сребровата къща. Работата по нея е спряна. Там трябва да се свали покрива, да се подменят греди и да се изгради метален скелет за укрепване на сградата. В момента за всичко това се изработва проект.  Другите къщи по Възрожденската улица са готови на 95-98% имат съвсем малко за довършване”, каза Николов.

Николов обясни, че в НИАР “Мадара” основните реставрационни дейности по паметника са завършени. Довършва се изграждането на посетителския център, а до 20 дни ще се монтира окачената фасада, след което да  засадят цветята на покрива му.

На Шуменската крепост се в монета се изгражда стълбището към втория етаж на сградата в североизточната част, след което ще се започне и ремонт на етажа, първият вече е почти готов. Изработен е и нов проект за отводняване на сградата, защото според старият канализацията е минавала през срутище.

“По каскадата край стъплата към паметник “Създатели на Българската държава” се почистват всички водни огледала”, каза инж. Николов. “След това ще се третира с Изомраз, за да се постигне плътност и да се спрат течовете. Сега, когато се пусне вода, тя се изгубва по трасето, тъй като има всевъзможни течове”, допълни Николов. Той уточни, че след като се отстрани този проблем в зоната на водните огледала ще се монтират интерактивните светлини, заложени в проекта.

Инж. Николов допълни, че върви и работата по европроекта за рехабилитацията на ДКТ “Васил Друмев”. В сградата на театъра не е завършена само горната сценична механизация. От Фирмата обаче имат  спор със служителите на театъра какво точно от ремонта на горна сценична механизация да бъде изпълнено и сега се чака становище на Министерството на културата, за да се продължат дейностите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама