Деветима почерпени шофьори засечени при спецоперация в Плевенска област

13:04, 04 авг 15 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветима шофьори, седнали зад воланите на автомобилите си след употреба на алкохол, са били засечени по време на специализирана полицейска операция, проведена в страната от 31 юли до 2 август.

Акцията е организирана от Главна дирекция “Национална полиция” с цел контрол над два от най-тежките фактори за тежки пътни инциденти с жертви и ранени, информират от пресцентъра на МВР.

За двата дни на операцията са проверени водачите на общо 6325 моторни превозни средства. Установени са 106 щофьора след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма - след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда.

Контролните органи са установили и 111 неправоспособни водачи в страната.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От ГДНП съобщават, че подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама