Саботираха работата по проекта “Воден цикъл-2” в Шумен

12:34, 04 авг 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тръба запушена с дърво около, което е имало смес подобна на цимент или бетон, е била намерена на улица “Еделвайс”, където се извършват дейности от проекта „Интегриран воден цикъл на град Шумен-ІІ етап”. Това съобщи на пресконференция за хода на проекта представителят на строителния надзор инж. Илияна Бонева.

Граждани са сигнализирали в общината в неделя вечерта около 23,00 часа, че от шахта на улицата прелива вода. Машина на ВиК е отишла на мястото, опитала се е да види какъв е проблема и е заседнала. След това с камера е установено, че една от положените нови тръби  е запушена. “Според мен деянието е злонамерено. Не вярвам изпълнителят да направи такова неща, защото той ще поправя стореното”, каза инж. Бонева.

Тя допълни, че улицата отново ще бъде разкопана, защото тръбите, които са сложени са стъклокерамични и не могат да се режат и лепят, а ще трябва да се извадят и да се поставят нови.

Инж. Бонева изрази надежда, че ако няма други подобни случаи, дейностите по проекта Воден цикъл, в частта му подмяна на канализация и тръби, ще завършат до края на август. Риска да не се спази срока има и заради чакано разрешение от Комисията по земите, която трябва да се изкаже за промяна на предназначението на земеделски земи в района на  “Топливо”. Там се наложи промяна на трасето на канализацията заради създадено през 80-те години на миналия век сметище, в което на дълбочина 16-18 метра са заровени огромни железобетонни блокове, през които ВиК сондите не могат да преминат. Трасето минава през земеделски земи, на които трябва да се промени предназначението.

Бонева допълни, че проблемите с асфалтирането и недоволството на гражданите остават.

“Част от улиците, по които работим след това са предвидени за цялостно асфалтиране и сега стоят в кръпки, но няма как да поправим това”, каза Бонева. Тя обясни, че фирмите извършват оросяване на улиците, за да се сведе до минимум запрашването около обектите, където се работи, а не поливат улиците, за да са кални, каквото впечатление е останало в част от гражданите.

Бонева обяви още, че строителите, който работят по пречиствателната станция за отпадни води,  са се активирали в последния месец и работата е в напреднал стадий.

По другата част от проекта - изграждането на Помпената станция в кв. Дивдядово строителят фирма “Одесосстрой” ще иска удължаване на сроковете за изграждане на инфраструктурата, защото все още няма разрешителни за строеж.  Сградата на помпената станция е завършена на груб строеж, изграден на 100% е довеждащия водопровод. Това обясни представителят на фирмата инж. Румен Николов.

Мащабният проект “Воден цикъл-2”е на обща стойност 75 млн. лв., отпуснати по ОП “Околна среда 2007-2013 г.” Община Шумен има собствено участие с над 3 млн. лв. Дейностите включват изграждане на канализация, модернизиране на водопроводната мрежа, модернизация и реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама