Изложба-живопис на Кирил Божков представят в Двореца в Балчик

12:27, 04 авг 15 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба-живопис на художника Кирил Божков е подредена в Държавния културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца” в Балчик. Показани са творби, рисувани през последните 4-5 години, част от творчество, което е много по-широко като граници и по-богато като сюжети, като формати и въобще като намерения, посочи Кирил Божков. Той сподели, че е привърженик на живописта, на класическите технологии, на традиционния подход към този вид изкуство. Форматът е съобразен с мястото и времето на изложбата.

Изложбата представя темата за безкрайността, като идеята за тази тема е дошла от четирите сезона, свързани с кръговрата на времето, а кръгът е символ на безкрайността, обяснява Кирил Божков. Той разчита и залага на фигуративността, а не на абстрактното. Обича фигурата, реалната визия, това, което окото вижда. Но, се надява, че от друга страна успява да долови нещо, което е отвъд това, което и сетивата на духа улавят.

По думите му, обединяващото във всички творби в изложбата е жизнерадостта. „Аз обичам живота, държа на него, обичам естествеността, непринудеността. Винаги залагам, обичам и стоя зад това нещата да бъдат свежи, жизнени, да бъдат въздействащи и искрени най-вече”, сподели още авторът.

Самостоятелната изложба на Кирил Божков, озаглавена „Безкрайност може да бъде разгледана до 14-ти август тази година.

Кирил Божков е роден на 15 май.1964 в с. Нови хан, Софийска област. През 1983г. завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров” ,София. 1991 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Стенопис”, магистърска степен. През 2012 г. защитава докторат на тема „Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през 20 век” и придобива научна и образователна степен доктор. Носител е на огромен брой национални и международни награди и отличия. Илюстрира множество литературни и други художествени издания. Негови творби са притежание на частни колекции и галерийни фондове в страната и чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама