Хванаха четири фалшиви везни само за 30 мин. на пазар в Пловдив (снимки)

11:57, 04 авг 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири нарушения в рамките на половин час констатираха инспекторите на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор по време на своя акция на пазар "Южен" в Пловдив, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg. Проверката днес бе за използване наличието на нелегални китайски везни.

Предвидената в закона глоба за това провинение е от 100 до 300 лева за физически лица и от 200 до 500 лева за юридически лица, заяви Екатерина Павлова – началник на Регионален отдел Метрологичен надзор - Южна България.

По думите й това е пазарът в Пловдив, където най-масово се откриват подобни нарушения. "Другите обекти в града работят от по-дълго време, проверявани са по-често и случаите там са единични, а на места дори липсват", разказа тя.

Някои от търговците, хванати да продават стоката си с черни везни, признаха, че са знаели за нарушението и въпреки това продължават да ги използват, защото цената е по-ниска. Други пък споделиха точно обратното и споделиха, че едва сега научават, че са в нарушение.

Екатерина Павлова поясни, че легалните везни се проверяват всяка година от Българския институт по метрология и им се поставя стикер с валидност една година.

"Това би могло да бъде информация за потребителите, че такива везни са законни, легални, проверени и осигуряват точни измервания", коментира тя.

В сегашния си размер глобите не достигат достатъчно дисциплиниращ ефект, поради което обмисляме да предложим законодателни промени в посока увеличение на санкциите, посочи още Екатерина Павлова.

По думите й в рамките на закона не е предвидено спиране работа на сергията и конфискация на кантара. Търговците обаче би следвало да отстранят везната, а при повторно констатиране на нарушение на един и същи обект, то тогава се налага двойна глоба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама