НАП ще проверява и онлайн медии

09:31, 04 авг 15 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като започна данъчни ревизии на над 50 печатни медии, в близките седмици Националната агенция по приходите (НАП) ще започне проверки и на онлайн медии.

„Проверяваме 54 печатни издания, а в близките седмици вероятно ще проверяваме и онлайн издания”, каза пред „Нова телевизия“ говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

По думите му ревизиите на приходната агенция не са провокирани от критични публикации срещу властта.

„Проверяваме целия медиен сектор от гледна точна на един прост интерес на държавата – дали те са спазвали данъчния закон и дали има данни за избягване на облагане. Нашата работа е лишена от емоции, оценки, квалифицикации и субективно отношение към която и да е от медиите”, подчерта той.  

На въпрос на водещия дали НАП се интересува от медии, които са теглили кредит от вече фалиралата КТБ чрез други фирми, Бъчваров посочи, че това е косвен индикатор за икономическата активност.  „Това, от което се интересува НАП, е дали има неплатени задължения и дали има укрити данъци”.

Бъчваров добави, че НАП проверява целия медиен сектор, без да го дели на категории.

„Всяка година над 150 000 търговци са подложени на контрол от страна на НАП, медиите като стопански субекти са подложени на същия контрол, на който са подложени и всички останали”, обясни Бъчваров.

Припомняме, че в края на миналата седмица вестник „Сега“ съобщи, че НАП е започнала пълна данъчна ревизия на изданието за пет години назад. Проверката предизвика предположения, че е провокирана от коментара на премиера Бойко Борисов „В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение.” 

Вестник „Сега“, който се издава от Сашо Дончев, собственик на компанията „Овергаз“. 

В понеделник Борисов отрече да е критикувал изданието и обеща да отиде в редакцията „с букети цветя за всички журналисти.“

Също в понеделник Съюзът на издателите в България излезе с декларация, в която изрази притеснението си от съвпадението между ревизията на „Сега“ и коментарите на Борисов и поиска от НАП да представи списък на всички проверявани медии и резултатите от проверките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама