Орешарски: И Борисов наливаше пари в АЕЦ "Белене"

08:24, 04 авг 15 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Влаганите в проваления проект АЕЦ "Белене" средства е една от основните предпоставки за трагичното състояние на българската енергетика, пише в своя профил в социалната мрежа Facebook бившият премиер Пламен Орешарски. Той припомня, че и по времето на първия кабинет "Борисов" са се наливали средства в него, като по думите му, те са били повече, отколкото в периода 2008 - 2009 г.

Орешарски говори и за втори енергиен проект, който влачи сектора надолу, но без да го споменава поименно. Най-вероятно става въпрос за хидровъзела "Цанков камък", за който се твърди, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лв. под формата на хонорар.

Втората предпоставка за състоянието на сектор "Енергетика", пише още Орешарски, са поетите ангажименти към външни инвеститори за изкупуване на ел.енергия на високи фиксирани цени от две от рехабилитираните централи на Марица-Изток още в 2001 година. 

"Третият фактор за влошаване на финансовото състояние на енергийната система са стихийното и нерегулирано въвеждане в експлоатация на ВЕИ мощности в периода 2010-2012 година. За илюстрация – въведените фотоволтаични централи в края на 2009 година възлизат на 8 MW съвкупна мощност, докато в края на 2012 същите доближават 1000 MW – колкото един голям ядрен реактор", казва още бившият премиер.

"Дори и тези факти не възпират допусналите шоковото разрастване на ВЕИ сектора и инвестиралите не малки суми в проекта Белене да търсят вина в други и да поучават. И вместо да мислят за милиарда заем, с който се рефинансираха стари дългове, добре е да се фокусират върху новите 16 милиарда", пише Орешарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама