Контраадмирал Петев обеща експонати за музея и "Алея на бойната слава на Русе"

16:05, 03 авг 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тук сме, за да почетем люлката на военноморските сили и градът, дал началото на нашия боен флот. Русе е генетично свързан с флота. Неслучайно първото му име е "пристанище на 60-те кораба" - Сексагинта Приста. Българският военноморски флот е създаден на 12 август 1879 г. в Русе. Тук са създадени традициите, тук българските моряци са закърмени с моралните устои, с етиката, с възвишените чувства, които са били винаги двигател на нашите военноморски сили.

Това заяви днес командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който е в Русе по повод на честването на 136 г. от основаването на ВМС. По традиция празненствата по случай годишнината започват от Русе, като от 18.30 до 19 часа тази вечер ще се проведе Военен ритуал по полагане на венци и цветя на Паметника на моряка. От 19.30 до 20.30 часа е концертът на представителния духов оркестър на ВМС пред сградата на Доходното здание.

В тази връзка контраадмирал Петев връчи на кмета Пламен Стоилов почетен плакет на ВМС с признание за това, което Русе е направил за флота.

"Всяка следваща година, когато идваме тук, виждаме, че Русе става все по-красив и все по-европейски град", отчете контраадмирал Петев.

Стоилов от своя страна награди трима военнослужещи. Майор Иван Савов, капитан Венцислав Минков и старшина първа степен Пенчо Минчев получиха плакет „Русе“ и парична сума за отлично изпълнение на служебните задължения, проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати.

По-рано през деня контраадмирал Петев бе посрещнат и от областния управител на Русе Стефко Бурджиев, който му връчи почетен плакет със сертификат за доблестната му и вярна служба във въоръжените сили на Република България, като началник на Военна академия „Г. С. Раковски” и командир на военноморските сили за отличната координация и взаимодействие с Областна администрация – Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев”. Контраадмирал Петев също поднесе плакет на Бурджиев за доброто сътрудничество между институциите.

На срещата е обсъден и въпросът за обогатяване секцията за водния транспорт в русенския музей на Транспорта.

Зам. областният управител Станимир Станчев е споделил идеята за изграждането на „Алея на бойната слава на Русе” посредством, която да се отбележат историческите събития като създаването на военноморски флот, пети пехотен дунавски полк, военно летище Щръклево и др.

Контраадмирал Петев се ангажира на пресконференцията след това да съдейства експонати от Военноморския музей, свързани с Русе, или излязло от употреба въоръжение да влязат в една бъдеща музейна експозиция или да намерят място на "Алеята на бойната слава на Русе".

Дискутирана е и проектната идея на Община Русе свързана с облагородяването на зоната под бул. "Придунавски" и грижите, които се полагат за поддържане доброто състояние около крепостта Сексагинта Приста и Паметника на моряка в този район.

Зам. областният управител Явор Янчев е направил предложение емблематичната флотска кула в Русе, където поставят началото си българското военно морячество да бъде популяризирана и достъпна за гражданите и гостите на града, чрез съдействието на контраадмирал Митко Петев.

Командирът на Военноморските сили коментира в Русе и изминалите, както и предстоящите учения, в които предстои да участва родният флот. Той добави, че в корабостроителната програма на ВМС влиза изграждането на модерен многофункционален патрулен кораб. 

"Не сме се отказали и от възстановяването на подводния флот, но това може да се случи в по-дългосрочен план, след не по-малко от 5-10 години", каза още той, като увери, че и към момента ВМС може да изпълнява конституционните си задължения за защитаване на суверенитета на България, но в съюзен вариант.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама