Срязаха лентата на пътен възел “Белокопитово” на АМ “Хемус” край Шумен

14:44, 03 авг 15 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ако не бяхме правили експеримента Орешарски, сега тази магистрала щеше да е в много по-напреднал стадий”, каза при откриването на  5-километровия нов участък от магистрала “Хемус”  и пътния възел “Белокопитово” министър-председателя Бойко Борисов.

Половината от автомагистралата ще бъде построена в рамките на мандата, обеща министър-председателят.

Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта Ивайло Московски, премиерът пусна движението по новия път.  

Министър Лиляна Павлова връчи на председателя на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров акт 16 - документът, който узаконява новия участък на магистрала “Хемус”.

“Изключително съм радостна днес, че откриваме най-накрая този участък от автомагистрала Хемус , макар и само 5 километров заедно с този красив пътен възел с площ над 10 км.”, каза министър Павлова.

По думите й това е един проект планиран преди много години изцяло построен със средства от държавния бюджет . Този участък е на стойност 66 млн. лв., като правителството има ангажимент да довърши автомагистралата.

“Пътните възли имат наименования, този има наименованието и формата на диамант. Надявам се този диамант да отпуши развитието на автомагистралата и в следващите години да достроим оставащите 250 км. Сумата необходима за това е 1 млрд. 900 млн. лв. Това не трябва да ни обезкуражава, а да ни амбицира да работим усилено и парите да бъдат осигурени поетапно през следващите година”, каза министър Павлова.

Тя благодари на строителите, които положиха огромни усилия. Пожела  безаварийно движение и всички със здраве да стигат до своите домове и до местата, в които работят и почиват.

По думите на министър Павлова, оттук нататък движението ще е безпроблемно във всички направления – към София, Варна, Шумен и Разград

Това ще облекчи трафика и ще намали пътните инциденти, новият път ще спомага и за развитието на туризма в региона. По-бързо, лесно и безаварийно ще се стига до туристическите обекти в областта.

От 1 септември започва очакваната рехабилитация на магистралата към Варна. Сега се прави проектирането, а изпълнител ще бъде “Автомагистрали Черно море”. Работата трябва да приключи до 15 ноември, когато се въвежда зимното поддържане на пътищата, обяви министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама