Турция обяви зони за сигурност в две провинции

13:16, 03 авг 15 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цели райони в две източни провинции в Турция са обявени за специални зони за сигурност заради зачестилите нападения на ПКК, съобщават от администрациите на провинциите Агръ и Тунджели, цитирани от агенция ТАСС.

В Агръ на 2 август терористи взривиха два тона експлозив пред жандармерията, като загинаха двама служители и около 30 бяха ранени.

Зоните за сигурност са обособени в планините Агръ и Тендюрек, където е забелязано присъствие на ПКК. Специалният режим важи 15 денонощия.

В Тунджели в последно време зачестиха сериозно инцидентите, свързани с дейността на ПКК – нападения над полицейски участък, опити за блокиране на пътища и обстрел на обекти на силите за сигурност, припомня ТАСС. Вече трети ден остава затворен пътят Тунджели – Ерзинджан, след като екстремисти запалиха на пътя товарен автомобил и стреляха по полицаи и жандармеристи. Общо в цялата провинция са обявени 14 специални зони за сигурност до 19 август.

Турското законодателство предвижда при необходимост обявяването на определени територии за зони на сигурност. В тези райони на практика се въвежда военно положение, на гражданите се забранява нерегламентиран достъп, а армията и жандармерията получават правото да стрелят по всякакви подозрителни цели, коментира агенцията.

Аналогични зони има в редица райони в югоизточната част на страната по границите със Сирия и Ирак. По границата обстановката остава усложнена, военните продължават да строят укрепления по участъците, където може да има незаконно пресичане. Генщабът засега не изтегля артилерията и танковете, които са необходими за нанасяне на удари по обектите на терористичната организация „Ислямска държава“ на сирийска територия и на ПКК в Северен Ирак.

В големите градове на Турция мерките за сигурност са засилени. По основните пътни артерии са разположени допълнителни постове, които патрулират денонощно.

По данни на в. „Хюрриет“ в големите хотели и на много от промишлените обекти е затегнат режимът за сигурност. Много от компаниите, ползващи услугите на частни охранители, са увеличили броя им.

В някои търговски центрове ръководството е решило да постави системи за видеонаблюдение, като камерите са с функция за разпознаване на лица.

Вестникът съобщава, че заради засилената активност на бойците на ПКК много от крупните бизнесмени в Турция засилили и личната си охрана.

Междувременно световните агенции съобщиха, че турските сили за сигурност са задържали в курортния център Анталия 20 лица заподозрени за връзки със забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

 Полицейската акция е след сигнал за подготвяни улични протести, съпроводени с въоръжени сблъсъци в Анталия и Алания, където курортният сезон е в разгара си.

  Друга мащабна операция  турската полиция провежда срещу кюрдски екстремисти от младежкото крило на ПКК в граничещата с Ирак и Сирия провинция Шърнак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама