Москов с кампания срещу антиваксърите

12:33, 03 авг 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на здравеопазването започва информационна кампания за нуждата и ефектите от ваксините. Това съобщи министър Петър Москов днес. "Когато някой прочете някаква идиотия в интернет, то лекарите трябва да й отговорят и да обяснят на родителите за какво реално става на въпрос", посочи той.

От средата на този месец министерството започва проучване за степента на информираност и източниците на предразсъдъците на родителите относно ваксините. "Ще разкажем на всеки, който има притеснения - било то реални, или не, ще размагьосаме тези притеснения, за да излезем от този омагьосан кръг", каза Москов.

Министърът разясни и стъпките, които Министерски съвет предприема по един от основните приоритети в здравеопазването - подобряването на качеството и достъпа до майчиното здравеопазване. Той обяси, че започва създаването на здравноконсултативни центрове за деца с хронични заболявания в 28 болници в страната. Благодарение на тази мярка децата и техните родители вече няма да трябва да се лутат по специалисти и различни лечебни заведения, а държавата ще им осигурява всичко необходимо за лечението на едно място - и то безплатно.

Москов съобщи още, че започва и формирането на центрове за лечение на определени видове заболявания - диабет, вродени лицеви малоформации, муковицидоза, детска целебрална парализа и много други. По този начин ще се гарантира лечението в най-високо специализираните центрове с най-добрите специалисти. И те ще са достъпни не само при хоспитализация, а и за консултации.

Министерството започва и обучение на педиатри и лични лекари за ранно откриване на аутизъм в деца до три години. Още през септември 30 педиатри и лекари ще минат обучението. Изцяло ще бъде финансирана и пренаталната диагностика, съобщи още Москов.

Към всяко РЗИ пък ще започне формирането на еспертни групи, които да анализират причините за детската смъртност. Центърът за обществено здравео пък започва 10-годишен анализ, който да разгледа в дълбочина причините - социални, медицински и организационни.

Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, коментира и последните трусове в управляващата коалиция. "Когато партийни функционери нахъсват своя електорат, това е по-скоро липса на представа какво точно означава стабилността на държавата и е видно, че техният приоритет е колко процента ще вземат на изборите. Говоря за активисти и на ГЕРБ, и на РБ. Каквото има да се каже, трябва да се каже от партийните лидери на определените за това срещи и места", каза той.

Министърът на здравеопазването изненада журналистите, като дойде на пресконференцията с тениска на футболния клуб "Арсенал". Причината - спечелената снощи купа "Къмюнити Шийлд" срещу "Челси".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама