Съдия в Хасково мотивира решението си с идеи на Аристотел

11:05, 03 авг 15 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24-годишна жена, която няма да може да роди по естествен път, ще получи 20 000 лв., от застрахователната компания „Лев инс”, реши Окръжен съд Хасково. Младата жена завела дело след като разбрала от гинеколога си, че може да стане майка само ако роди секцио.

През 2011 г., момичето, чието име запазваме по етични и морални съображения, е било блъснато от колата на бившия директор на зоопарка в Хасково д-р Ясен Стайков, който шофирал пиян и с несъобразена скорост. Вследствие на катастрофата, пострадалата е получила стеснение на таза и това пречи да роди по естествен път.

Това я провокирало да заведе дело срещу застрахователят, който пък след това ще си търси парите от ветеринарния лекар. Пострадалата бе предявила иск в размер на 26 000 лв. Окръжният съдия Георги Гочев присъди 20 000 лв.

Освен юридическата си обосновка, в решението си съдия Гочев е използвал и  идеи на Аристотел, които са развити и от философите през Ренесанса. В съдебния акт е записано, че „човекът е основна ценност за обществото, поради което накърняването в необратим план на неговия интегритет, здраве и възможности, винаги съставлява тежко нарушение на същността му”. Точно тази идея е застъпена от  древногръцкия философ.

Потърсен да коментира любопитният факт, магистратът категорично отказа да бъде сниман или записан с микрофон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама