"Предрешен мач" играха граждани пред РДНСК в Пловдив (снимки и видео)

10:12, 03 авг 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Символичен "предрешен мач" със спукана топка изиграха група граждани днес пред сградата на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Пловдив.

"Футболната среща" бе между отборите на "Изчезващата градска зеленина" и "Общинска администрация". Повод за акцията бе продължаващият строеж на Зоологическа градина, който според природозащитниците е незаконен и застрашава съдбата на целия парк "Отдих и култура".

"И в момента там се секат дървета, а сигналът, който подадохме преди месец към РДНСК, остава без отговор", заяви Георги Сербезов от сдружение "Граждански контрол - защита на животните". По думите му през това време от контролния орган не са съумели дори да извършат една проверка.

"Нашето място вече не е пред строящата се Зоологическа градина, а тук, пред сградата на органа, който трябва да бъде притискан и разобличаван за бездействието си в услуга на Община Пловдив. Това е сраснал се феодален възел на държавна и местна власт, който ще се опитаме да развържем", каза още Сербезов.

Припомняме, че миналата седмица на строителната площадка на пловдивския зоопарк бе поставена информационна табела, според която строителството започва на 29 юли. На мястото обаче се строи повече от месец, твърдят екоактивистите. "Това, че най-после сложиха табела, не отменя факта, че всичко, което се случва там, е незаконно и обжалвано в съда", заявяват природозащитниците.

Те продължават да настояват за спиране на строежа, за който са подали жалби и сигнали. Като основания за това изтъкват, че няма влязло в сила разрешително за строеж, както и липсата на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Гражданската акция не срещна никаква реакция от страна на РДНСК. Напразен остана и опитът на представители на медиите да влязат в сградата, за да чуят становището на компетентния орган - вратата бе заключена, а по телефона от РДНСК отговориха, че в момента служителите са в оперативка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама