Индексът на тържищните цени е с най-ниска стойност от години насам

08:48, 03 авг 15 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец юли индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, стигна до 1,258 пункта, което е най-ниската стойност за последните четири години, показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Индексът е само с 10% по висок от този през месец юли 2010 г., когато е паднал до 1,136 пункта. През 2011 г. той е бил на сегашното равнище от 1,258 пункта.

Основните хранителни стоки са задържали цените си от месец юни. Забелязва се поскъпване при яйцата с 18,8%, което е с 3 ст./бр., увеличение на цената на свинското месо с 3,7%, на захарта и брашното с около 2%. Цените на млечните и месните продукти се движат с ±1% спрямо предходния месец, а тези на ориза, фасула и олиото остават почти непроменени, сочат данните.

Стабилността в цената на ориза се влияе от възходящото производство на културата в страната ни и на тенденциите на световния пазар, които не дават силно отражение върху българския пазар.

През месец юли фасулът е намалил цената си спрямо същия период на 2014 г. с 22%. Брашното също е по-евтино в сравнение със седмия месец на 2014 г. Към категорията с по-евтини продукти влизат и млечните продукти. Кравето сирене е с 5% по-евтино от същия период на предходната година, кашкавалът също се продава на по-ниска цена.

Плодовете и зеленчуците са с по-ниски цени спрямо месец юни, показва още статистиката. Оранжейните домати са поевтинели с 41%, а полските – с 28%. Спадът на месечна база при краставиците е по-силно изразен при полските (32,5%), а тези, които са отглеждани в оранжерия, са смъкнали само 10% от цената си за клиентите. Динята бележи по-ниски цени с 41%, зеленият пипер - с 27%, кайсиите и прасковите с около 25-35%, картофите – с 19%. Задържа се тенденцията за поскъпването на лимоните, като през юли спрямо юни месец то е 21%.

Оранжейните домати се предлагат с 42% по-евтино спрямо същия период през 2014 г. Спад в цените се наблюдава и при краставиците, зеления пипер, картофите. Цените на ябълките се доближават до тези от 2014 г. Поскъпване при плодовете се отбелязва при прасковите, кайсиите и бананите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама