Близнашки не одобри новия омбудсман

08:37, 03 авг 15 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият вече съветник на ДПС и професор по конститутционно право Георги Близнашки не одобри избирането на депутата от БСП Мая Манолова за омбудсман. "Не трябва толкова политизирани фигури да заемат такива постове. Омбудсманът трябва да е политически неутрална фигура", заяви той в ефира на bTV.

Близнашки разкритикува издигането на кандидатурата на досегашния омбудсман Константин Пенчев в последния момент, защото по този начин той е бил лишен от възможността за добра кампания. Бившият премиер повтори отново старата и отхвърлена многократно теза, че изборът на Манолова е в замяна за подкрепа от страна на някои червени депутати за конституционните промени.

Той посочи, че е настоявал пред ДПС Конституционният съд да бъде питан за промените още при приемането на Стратегията за съдебната реформа, а не чак сега. Пред Движението за права и свободи бившият член на БСП е посочил, че не трябва да се залага прекомерно на питането до КС, тъй като съдът се произнася по вече готови текстове, а не по "добри намерения". Той посочи още, че винаги е подкрепял стратегията, но не и промените, лансирани от правосъдния министър Христо Иванов, когото пък отново нарече "голям провал". Близнашки дори се оплака, че държавният глава му бил изкривил позицията.

Като "голям провал" Близнашки определи и гласуването за въпросите за референдум, като посочи, че по същество това е било бламиране на президента. Според него е трябвало въпросите да бъдат конкретизирани. "Основният бе за мажоритарния вот и трябваше да се каже, че става въпрос за смесена система 50:50. Така партиите щяха да се почувстват спокойни, че няма да изпаднат", смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама