Комисия установи пет района в община Шумен с потенциален риск от наводнения

06:34, 03 авг 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коритото на река Дерменджийска, която преминава през село Мадара трябва да се почисти и укрепи. Това става ясно от констативния протокол на Междуведомствена комисия, извършила преди дни оглед на районите с потенциален риск от наводнения в община Шумен.

“Проблемният участък е около 200 метра и в него, напречно на реката, в която се стичат скатни води от дерето под Мадарския конник, е паднал стоманобетонен стълб. В речното легло пък са прораснали няколко много големи дървета, които са предизвикали отместване на течението към брега. Освен това той е силно ерозирал и са застрашени от срутване стопански и жилищни постройки”, обясни председателят на комисията общинският експерт Дилян Узунски.

Въз основа на изготвения констативен протокол, предстои кметицата на Мадара Антоанета Иванова да пусне докладна записка до кмета на Шумен  Красимир Костов с искане общината да задели средства за укрепване на дерето.

В състава на комисията са включени общински служители, представители на Басейновата дирекция, РИОСВ и Регионалната дирекция по горите в Шумен.

Специалистите са направили оглед на речните корита на реките “Провадийска” и “Камчия” в участъците, преминаващи през територията на общината в Шумен и селата Дибич, Ивански, Салманово, Лозево и Мадара.

Освен дерето под Мадарския конник, от почистване се нуждае и участък от коритото на река “Салмановска” в село Салманово. Трябва да се окастри прорасналия папур и машинно да се отстрани отложената там тиня. От наноси, дървета и храсти е необходимо да бъде разчистен и участък от речното корито на река Стражка, която минава през село Лозево, уточни инж. Узунски.

В Шумен е направен оглед на речното корито на река “Поройна”, констатирано е, че участъкът от ул. “Станционна” до края на града се нуждае от цялостно коригиране. Инж. Узунски припомни, че община Шумен кандадатства пред европейския фонд “Солидарност” за отпускане на средства за цялостното изпълнение на участъка. Исканото подпомагане е за около 3 млн. и 300 хил.лв. Те са необходими за геодезическо заснемане на терена, изготвяне на проекто-сметната документация, инженерно укрепване на брега на реката и възстановяване на нормалната проводимост на речното корито.

Специалистите от комисията са огледали и коритото на река “Енчова” в Шумен. Констатирано е, че в участъка от ул. “Климент Охридски” до кръстовището на ул. “Марица” и ул. “Софийско шосе” в коритото има отпадъци и те трябва също да бъдат почистени.  

Протоколът на комисията ще бъде изпратен до кмета на общината Красимир Костов и до Районната прокуратура в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама