Британският ,,Цар на канализацията“

07:59, 27 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За британците на определена възраст Фъргал Шарки ще остане познат най-вече с образа си на слаб, но суров и енергичен вокалист на групата „Undertones“, която се утвърждава на музикалната сцена на Обединеното кралство в края на 70-те години в ерата на пънк рока.

Сега музикантът обаче влиза в друга роля, превръщайки се в един от най-силните гласове, борещи се срещу действията на британските частни водни компании.

Undertones performing at Eats and Beats Festival, Newcastle County Down 2022

By Conall from Downpatrick, Northern Ireland Източник: Wikipedia

Повечето фенове на вокалиста вече не говорят за хитовете, които го правят известен, като “Teenage Kicks“ или “A Good Heart“, вместо това те се пренасочват към темата за канализация. Британците реагират ожесточено на разкрития, че частните водоснабдителни компании в страната рутинно изпускат битови отпадъци и дъждовна вода в реките и по плажовете.

Фъргал Шарки се превръща във водеща фигура на движението, което изисква от държавата предприемане на действия за почистването на замърсените води и брегове, както и по-строг контрол върху водните компании.

По-голямата част от Великобритания използва комбинирана канализационна система, която прехвърля дъждовната вода и човешките отпадъци в едни и същи тръби. Когато валежите са обилни, на водоснабдителните фирми понякога е разрешено да изхвърлят част от тях в реките или морето, за да избегнат претоварването на тръбите.

Но някои фирми изливат канализацията си и в дни без обилен дъжд.

Фъргал Шарки 

By Phil Whitehouse from London, United Kingdom Източник: Wikipedia

Бившият фронтмен на „Undertones“ описва продължителното изпускане на отпадни води в морето като ,,просто скандално“. От няколко години той знае, че e открил проблем, който може да обедини цялата страна. Според него част от причините за британската криза с канализацията се дължат на недостиг на инвестициите във водната инфраструктура и дългове на водоснабдителните компании от над 56 милиарда паунда.

Защо ни е важно?

Често значимите проблеми стават видими едва след като една известна личност застане зад тях. Не само в България, но и в повечето европейски общества истински важните теми за обществото трудно получават гласност на фона на големите новини, които често блокират медийното пространство.

Фъргал Шарки се превръща в герой на британското движение за борба с водоснабдителните компании. Той успешно използва своята музикална слава, за да направи каузата обща, правейки множество граждани съпричастни към проблема.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

На пръв поглед битов, проблемът на британците с изпускането на отпадните води в действителност има много по-сериозни отражения. Разливането на канализацията в реките и крайбрежните води се превръща в рутина, изтичането е огромно, обслужването е лошо , а сметките на домакинствата стават все по-високи. Постепенно това започва да засяга не само държавната инфраструктура, но и околната среда.

Историята на британският ,,Цар на канализацията“  за жалост не е единствена, но служи като пример за това как на пръв поглед малките проблеми, често се оказва, нанасят много по-големи щети. Също ни показва, че в свят на информационно пренасищане важността на новините се определя главно от това кой ще бъде този, който ще ни ги разкаже.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама