Министър Вълчев: Най-големият недостиг на учители ще дойде след около десет години

10:15, 20 авг 18 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След информацията, че училищата в цялата страна са обявили стотици свободни работни места, министърът на образованието Красимир Вълчев заяви пред NOVA, че тази бройка е нормална.  Само на територията на столицата се търсят 650 учители. В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София.

„Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години.  Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат”, заяви Вълчев.
„Учителската професия не е привлекателна за един млад човек. Младите хора търсят професии, които по-бързо дават възможности", коментира Красимир Вълчев.

Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента.

По повод информацията, че децата са подложени на тормоз заради оценките, министър Вълчев коментира:

„Оценяването е една от най-важните части от образователния процес , без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един ученик трябва да придобие знания и компетентности, които са му необходими за живота, за пазара на труда”, обясни министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама