Гърция излезе от последния си спасителен план след осемгодишна дългова криза

09:00, 20 авг 18 / Свят 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С последния транш от 15 милиарда евро завършват осем години на дългова криза, в която Гърция беше изправена пред банкрут и оцеля с цената на сурови мерки за икономии. Нататък Гърция ще разчита на пазарите, за да рефинансира своя дълг, а реформите ѝ ще бъдат следени. Управителят на Централната банка на Гърция предупреди Атина да продължава да спазва поетите ангажименти към кредиторите, съобщи БНТ.

Програмата за помощ на Европейския стабилизационен механизъм осигури на изправената пред фалит държава 289 млрд. евро в рамките на три спасителни програми. В замяна на това четири гръцки правителства се ангажираха с шокови мерки за икономии. 

Гърците ще запомнят тези години с бурните протести, които опустошаваха центъра на Атина. Подобни картини станаха символ на тежката ситуация в страната, където хората обедняваха, а в пика на кризата безработицата достигна 28%. Намаляването на заплати, пенсии и социални придобивки беше съчетано с вдигане на данъци, фалити на фирми, политически кризи и колебания.

Мъчителното прилагане на реформите породи напрежение между Гърция и европейските партньори, особено Германия. След всички перипетии това лято гръцкият премиер Алексис Ципрас за първи път сложи вратовръзка, за да покаже, че смята кризата за приключена. 

елезите ще останат дълго, но растежът на икономиката се завръща. Управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди, че Атина не бива да се отмята от ангажиментите си към кредиторите, защото иначе пазарите ще я изоставят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама