Салвини заплаши да върне обратно в Либия блокирани в морето мигранти

19:20, 19 авг 18 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако други европейски страни не приемат мигрантите, които са блокирани в Средиземно море на кораб от италианската брегова охрана, те ще бъдат върнати в Либия, заяви италианският вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от ДПА, предаде БТА.

"Или Европа ще реши да окаже конкретна помощ на Италия, започвайки например със 180-те имигранти на кораба "Дичоти", или ще бъдем принудени да направим това, което ще спре завинаги бизнеса на трафикантите. Тоест ще ескортираме обратно до Либия взетите от морето хора", написа Салвини в Туитър.

ЕС и ООН многократно са заявявали, че връщането на морски мигранти в Либия, където те са подложени на риск от тормоз и изтезания, би било нарушение на международното право.

Италианският транспортен министър Данило Тонинели поиска санкции за Малта и я обвини, че не спасява кораби с мигранти в Средиземно море, а оставя това бреме на Италия, предаде Ройтерс.

В сряда Малта отказа да спаси кораб с мигранти в международни води с аргумента, че той не е в беда. При наближаването на италианския остров Лампедуза мигрантите бяха поети от кораба на италианската брегова охрана "Дичоти".

"Сега те са на военен кораб, което на практика означава на италианска земя. Очаквам Италия да поиска помощ от други страни от ЕС, това зависи от нея, но Малта спази международното право", каза по-рано днес малтийският премиер Джоузеф Мускат.

Мускат добави, че група от 120 мигранти, които живеят в нечовешки условия в обори в бивше животновъдно стопанство в малтийско село, ще бъде депортирани в Италия, предаде ДПА.

Мигрантите са дошли в Малта законно, но нямали разрешителни за работа на острова.

"Те са пристигнали в Италия, не са могли да намерят работа там и са дошли в Малта. Те пристигнаха със сакове с летищни етикети от италиански райони", каза Мускат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама