Звезден рожденик: Робърт Редфорд

11:09, 18 авг 18 / Любопитно 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува американският актьор, режисьор и продуцент Робърт Редфорд и навършва 82 години!

Чарлз Робърт Редфорд Джуниър е роден на 18 август 1936-а година в Санта Моника, Калифорния.
Син е на Робърт Редфорд - счетоводител в "Стандарт Ойл" и Марта Харт, която умира през 1955-а година, една година след завършването му в колеж.

През 1956-а година заминава за Франция и Италия и се отдава на бохемски живот. Завръща се в Щатите през 1957-а година и на следващата година се жени за Лола Джин Ван Вагенен от мормонските среди в щата Юта. Младоженците се местят в Ню Йорк, където Робърт Редфорд се записва да учи живопис в института Прат.
Имат три деца - две момичета и едно момче, а четвъртото умира от рядка болест.

В началото на 60-те Робърт Редфорд закупува парцел земя в Юта, който сега се е превърнал в огромно владение. Там през 1980-а година създава Института Сънданс, а от 1983-а година и независимия Сънданс кинофестивал. Името взима от хита си с Пол Нюман Буч Касиди и Сънданс Кид.

Редфорд е поставен на 29-то място в класацията на британското списание Empire "100-те най-големи звезди в киното за всички времена". Избран е от същото списание за една от 100-те най-секси звезди в историята на киното.

Първата му професионална актьорска изява – водещ на ТВ игра, му носи хонорар от едва 75 долара. Сега Робърт е сред най-високо платените актьори на планетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама