Лъженето влияе на здравето

12:30, 19 авг 18 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъдем по-честни и откровени е важно не само за вътрешното ни спокойствие, но и за здравословното ни състояние. Психолози откриват, че лъженето влияе върху физическото и психическото ни здраве.

Екип учени от университета в Нотр Дам провежда 10-седмичен експеримент сред 110 души на възраст от 18 до 71 години, за да установи връзката между здравето и проявата на искреност и почтеност, пише puls.bg

Всяка седмица участниците посещават лаборатория, с цел проследяване на състоянието им и провеждане на тест с полиграф, оценяващ броя на изречени лъжи, големи и по-дребни.

Статистиката сочи, че американците лъжат средно около 11 пъти на седмица. Идеята на експеримента е да разберем дали здравето се подобрява, ако живеем по-честно, пояснява Анита Кели, професор по психология в университета в Нотр Дам в щата Индиана.

Установява се, че участниците могат целенасочено и драстично да намалят броя лъжи на ден, което от своя страна е свързано със значително по-добро здраве.

За целите на изследването, половината от доброволците се въздържат от лъжи в рамките на 10 седмици. Останалата част от участниците, която играе ролята на контролна група, не получава такива инструкции. През периода на проучването, връзката между по-малкото лъжи и подобряване на здравословното състояние е значително по-силна при хората от първата група, откриват учените.

Например, при участниците, които казват три дребни лъжи по-малко на седмица, се отчитат по-нисък брой оплаквания, свързани с физическото и менталното здраве. По този начин се подобряват и личните им и социални взаимоотношения.

Подобни са резултатите при ограничаване изричането на по-големи лъжи.

Проучването бе представено по време на среща на 120-ия конгрес на Американската психологическа асоциация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама