В политиката може да си умен, а може и да си Румен

БГНЕС

Политическите сътресения през последните дни и обществено-политическата ситуация в последните месеци е под влиянието не толкова на Ретроградния Меркурий, колкото на предстоящите избори.

Нищят се скандали, вадят се кирливи ризи, а повечето политици правят безумен ход след безумен ход. В подобна обстановка е истинско предизвикателство да бъдеш част от актива на някоя политическа сила Нещо повече - мотивацията на един човек да се занимава с политика все по-трудно и мъчно се свързва с принципите на държавното управление.

Едно от нещата, които продължават да впечатляват обаче са двойните стандарти в политическото говорене.

Да вземем за пример вчерашната позиция на Румен Петков - лидер на все по-маргиналната партия Алтернатива за българско възраждане. АБВ за левите е това, което е ДСБ за десните. И от тази си позиция Петков вчера заяви:


„Цветанов напуска Парламента. Дотук добре!

Човек с подобен манталитет и с подобно, необяснимо имущество няма място в политиката. Той илюстрира ГЕРБ в най - извратения му вид. Те не си дават сметка, че това отвращава нормалния българин. Трябва да сме наясно как американците канят необяснимо забогатели хора на закуска и че това отговаря на техния манталитет. Отвращаващо е за честния и изстрадал българин.

ВЪН ЦВЕТАНОВЩИНАТА ОТ ПОЛИТИКАТА!“.  


Дотук добре. Румен Петков има право на мнение. Сигурно и думите му щяха да са справедливи. Но нека си припомним бекграудна на партийния лидер:


Благодарение на него полицаите излязоха на протести срещу собственото си министерство, издигайки лозунга “МВР - Маджо вика Румен”

  • По времето на Петков МВР осигури безпрецедентен кортеж и охрана на Младен Михалев - Маджо, когато трябваше да се яви като свидетел в съда, а полицаи пребиват фоторепортер
  • Румен Петков бе министърът, провел тричасова среща с т.нар. Братя Галеви
  • Именно Петков бе едно от имената, излезли от списъка на Красьо Черния
  • Заради неправилно зададен въпрос към Румен Петков журналистка бе пред уволнение от БНР Петков, заедно с други свои съпартийци бе изключен от БСП през 2014-а
  • През същата година, в най-силните времена за новосъздадената АБВ Петков не успя да получи доверието на избирателите и не влезе в Парламента
  • През 2016-а Румяна Бъчварова, в битието си на вътрешен министър, сподели как Румен Петков й е звънял над 10 пъти, за да лобира за уволнени служители след акция срещу корупцията в полицейските управления на Първомай и Асеновград
  • Забърка се в скандал, след като фирма от Абу Даби отрече, че у нас ще се строи писта за Формула 1. Румен Петков бе шеф на организационния комитет за изграждане на съоръжението. Говори се, че и до днешна дата лобира и притиска медии и фирми в полза на федерацията по мотоциклетизъм, която е под опеката му, макар да има друг шеф.

И тук, без да пожълтяваме, а цитирайки доклада за  този ”здраво работещ - здраво пиещ" човек, написан от бившия посланик на САЩ у нас Джон Байърли ще цитираме само едно:


"Като кмет на Плевен Петков е преследван от скандали, някои сериозни, а други, като нощния арест за уриниране в обществен фонтан, илюстрират невъзпитания му стил."


Защо припомняме всичко това? Защото е хубаво, освен да слушаме/четем, да видим кой говори. Тъй като лидерът на лявата формация, а и президентът напоследък показват едно - в политиката може да си умен, а може и да си Румен.