Жегите са опасни за хората с диабет

15:30, 18 авг 18 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високите температури и високата влажност на въздуха могат да влошат здравословното състояние на хората с диабет. Ако не се вземат мерки за подкрепа на организма, е възможно да възникнат оплаквания от болки в гърба, корема, силна умора, обърканост. Тези симптоми се дължат по-скоро на топлинното изтощение, в което е изпаднал диабетикът, без да разбере.

Изявата им е съпроводена със скок на кръвната захар, независимо, че са взети всички мерки за контрола ѝ.

Топлинното изтощение се получава заради излагането на неблагоприятни условия, които организма не може да компенсира. При всички случаи консумацията на вода е далеч под необходимото за организма. Със сигурност, в този случай е настъпила остра дехидратация на организма, което налага венозно вливане на течности.

Диабетът може да доведе до топлинно изтощение при излагане на топлина и висока влажност на въздуха, които са безопасни за здрави хора. Влошаването на състоянието е сигурно, ако не се приема вода. Симптомите, които показват настъпване на топлинно изтощение, са: обърканост, замаяност, изпитване на физическа слабост, мускулни крампи, изтощение, гадене и повръщане, тъмно оцветяване на урината и др.

При тези диабетици, при които има увреждане на нервите (диабетна невропатия) или кръвоносните съдове, вероятно са засегнати и потните жлези, което компрометира възможностите на организма за самоохлаждане. Дехидратацията може да причини покачване на кръвната захар, което може да се разпознае по учестените позиви за уриниране и съответно, до влошаването ѝ.

Как може да си помогнете и предотвратите лошите ефекти на топлото време?

Пийте достатъчно вода, като избягвате дехидратиращи напитки, включително анергийни и алкохолни. Консумирайте храни, богати на вода, каквито са зеленчуците и плодовете – най-вече боровинки, диня, домати, краставици и листни салатни като маруля.

При излизане навън, още повече при работа на двора или спорт, трябва да се приемат течности преди това и постоянно по време на, като не се допуска възникване на състояние на жажда. Появи ли се жажда, вече е твърде късно и е по-добре да се приберете и погрижите за здравето си.

Избягвайте пряката слънчева светлина. Всички препоръки за грижа за здравето при топло време са повече от задължителни за диабетика. Това включва още: да се избира широко облекло в светъл цвят, което не възпрепятства изпотяването и циркулацията на въздух, носене на шапка. През топлите месеци задължително трябва да се проследява редовно кръвната захар.

Избягвайте спорта и физическата работа навън или в неохладени помещения.

При усложнения на диабета, засягащи сърдечносъдовата система и бъбреците е добре да се проведе консултация с лекуващия лекар преди да се предприеме едно или друго действие, което би могло да влоши здравословното състояние.

Разбира се, бихте могли да се насладите на сезона и покарате колело, но това трябва да се организира преди 8 часа сутринта, при добре хидратиран организъм и пълна бутилка с вода, без да се прекалява с тежестта и продължителността на разходката, пише puls.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама