Можем ли да отслабнем, без да спортуваме?

11:00, 19 авг 18 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Какво да правим, ако искаме да се поберем отново в любимите ни дънки?

1. Създайте си навици да поддържате организма си добре хидратиран. Това е от първостепенно значение за доброто общо здравословно състояние. При добре хидратирания организъм метаболитните процеси текат по-плавно и безпрепятствено.

Създайте си рефлекс, когато усетите глад – посегнете към чаша с вода. Често организмът изпраща погрешни сигнали при жажда, които ние възприемаме като глад. Така със сигурност няма да погълнете излишни калории, ще възстановите водния баланс и ще избегнете поглъщане на сол или захар.

Ако изградите навик, да държите постоянно шише с вода при себе си, ще спестите излишното поглъщане на дехидратиращи напитки каквито са кафето, колата, черният чай, както и сладките сокове, безалкохолни и други напитки.

2. Друг начин да избегнете наддаване е да консумирате по-често богати на вода храни. Идеален пример за това са динята, пъпешът, краставицата, доматите, салатите и др. Те са богати и на целулоза, което прави разграждането им по-продължителен процес – стомахът все пак за по-дълго е пълен.

Експерти диетолози препоръчват към закуската да се добавят боровинки. Те също са от плодете богати на водно съдържание, които същевременно са пълни с полезни нутриенти. Тези храни поддържат и стомаха редовен.

3. Контролирайте количеството мазнини, с които приготвяте ястията си и консумирате. Това, че зехтинът е здравословната мазнина, не значи да поливате салатите си с него. Той все пак е калорична мазнина, която следва да се ползва по вкус и с мярка.

4. Внимавайте за размера на порциите си. Незабелязано се наддава, когато често препълваме чинията си или си сипваме втора порция. За да избегнете подобни прояви на „вълчи глад“ се опитвайте да консумирате храна на определени интервали от 3-4 часа. Така няма да прегладнявате и ще се засичате с далеч по-малко храна.

5. Научете се да спите достатъчно. Липсата на достатъчно сън, освен че ни прави сприхави, е причина за забавен метаболизъм. Често, когато сме недоспали и неотпочинали компенсираме липсата на тонус, с високоенергийни продукти. Истината е, че калоричните блокчета няма да ни ободрят, а само внасят допълнителни калории за натрупване.

При по-малка продължителност на съня от 8 часа на нощ нивата на грелин скачат. Например при 5 часа сън те са с 15% по-високи. Грелинът също така е виновен за пристъпите ни на глад и желание за консумация на сладко.

Така че работете в полза на добрия сън – започнете да си лягате в нормални часове, изчистете всички екрани от леглото и стаята си, ограничете консумацията на алкохол и фитнеса вечер.

6. Преразгледайте двигателния си режим през деня. Не става въпрос дали тренирате! Помислете колко често се придвижвате пеша. Ако се прехвърляте от дома в колата и от колата в офиса или от превозно средство на превозно средство, избягвайки възможните преходи, е много вероятно да качите килограми. Също толкова лесно колкото сте качили заради малкото стъпките, можете и да поотслабнете като ги добавите в дневния си режим. Поставете си цел – 10 000 стъпки не е такъв проблем да се извървят. Това са 2-3 спирки пеша в едната и другата посока.

7. Променете срещите си! Обикновено се виждаме с приятели на маса – в ресторант, кафе или дори у дома. Докато в миналото споделянето на храна с приятел е бил жест, удостоверяващ топлотата на отношенията, днес подобен обичай може само да ни натовари. Помислете дали не бихте могли да си организирате срещите на разходка в парка, посещение на изложба или друго подобно мероприятие.

8. Помислете как се забавлявате. Лятото например е период, когато всяка вечер може да има купон. Всеки коктейл обаче освен приятно настроение, най-малкото ни носи и стотици излишни калории. Помислете за по-нискокалорични варианти. Една чаша бяло вино например винаги може да спаси от неудобството, че не пием на партито.

Алкохолът, освен това влияе на циркадния ритъм на съня и блокира REM-фазата. А вече знаем как се отразява това на организма...

Твърдите напитки обикновено се комбинират и с достатъчно сладки безалкохолни, от които отново трупаме излишни калории.

9. Не обичате спорта – добре, тогава е достатъчно, ако започнете да изпълнявате програма за разтягане сутрин след ставане. В случай, че предпочитате – това може да са и комплекс асани от йога. Тези упражнения могат да поддържат тонуса на мускулите ви, освен че подобряват функциите на ставите, стойката, усвояването на кислород, готовността на тялото за движение, горят калории, извайват крайниците ви, пише puls.bg.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама