По какво се разпознава давещ се човек

16:00, 19 авг 18 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Активният летен сезон все още е в разгара си, а заедно с него всяка година се увеличава черната статистика на удавилите се. Още повече, че тази година морето е бурно вече три седмици и черното знаме почти не слиза от вишките на спасителите.

Всички сме гледали по филмите как давещите се хора викат за помощ, размахват ръка над водата и плискат в нея. Но това не е никаква гаранция, че ако ние, някой близък или пък непознат попаднем в подобна ситуация, реакцията ни ще е точно такава и веднага ще се разбере какво се случва. В действителност всичко се случва за секунди и бързите действия са жизненоважни.

Инстинктивният отговор при удавяне е в опитите на давещия се да се държи над водата и да не поглъща от нея. Така хората наоколо може дори да не разберат, че е на крачка от смъртта. Виковете са рядкост, защото по-важно е дишането. Махането също е рядко, защото ръцете са заети с опити да се задържи на повърхността.

Главата е ниска, а устата е на нивото на водата. Друга вариант е главата да е назад, а устата да е широко отворена нагоре. Но тя не успява да се задържи достатъчно дълго над водата, за да се диша и издиша. 

Неуспешни опити за обръщане по гръб или плуване, което е безуспешно. Това говори за изтощение и безизходица. 
Възможни са и неконтролирани движения с крайниците.

Борбата да се задържим на повърхността на водата, ако сме попаднали на мъртво вълнение, например, продължава окол минута в повечето случаи. Кожата започва да посинява от недостатъчния кислород. Започва задушаване, пише Lifestyle.bg.

Тъй като най-много деца умират от удавяне, те не бива да бъдат изпускани от поглед. Но и винаги трябва да сме нащрек за горните признаци. Ако се съмняваме, че нещо не е наред, трябва да повикаме детето (или възрастния) и да попитаме дали е добре. Не получим ли бърз отговор, викаме спасителя (ако сме на охраняем плаж, разбира се).

Друга ситуация, за която често се оказваме неподготвени, особено когато става въпрос за деца, е че те са най-податливи на т.нар. вторично удавяне. То се случва извън басейна или водоема, след като са поели вода, която е достигнала до белите дробове. Тя предизвиква спазъм в дихателната система, който може да доведе до задушаване.

Болки в гърдите, кашляне, замаяност, бледа кожа, затруднено дишане са най-честите симптоми, които обаче невинаги биват забелязани навреме.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама