ЮАР е задържал един от убийците на студента Стоян Балтов

16:45, 17 авг 18 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След отправено искане за екстрадиция от главния прокурор Сотир Цацаров, един от убийците на студента Стоян Балтов е задържан в ЮАР, съобщиха от Главна прокуратура.

На 17.08.2018 г. в Република Южна Африка е задържан Вили Георгиев, български гражданин, признат за виновен в умишлено умъртвяване на студента Стоян Балтов през 2008 г. в дискотека „Амнезия“ в Студентски град.

Георгиев е осъден на 18 г. затвор при първоначален „строг“ режим от Софийски апелативен съд. Присъдата на Георгиев е потвърдена от ВКС. Наказанието не е приведено в изпълнение, тъй като лицето се е укрило. В хода на издирвателните действия е установено, че местонахождението на Георгиев е в ЮАР.

По повод на тази информация, през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. На основание на молбата, българският гражданин Вили Георгиев е задържан. Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в гр. Порт Елизабет, ЮАР. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама