Започна подготовка за вписване в ЮНЕСКО на занаята плетенe на калоферска дантела

13:00, 19 авг 18 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Калофер започна подготовка за кандидатстване по вписване в ЮНЕСКО на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно наследство. Началото беше поставено с откриването на творчески център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела, предаде БНТ.

Началото на плетенето на дантела в Калофер е поставено след края на Руско-турската война, като опит градът да оцелее икономически. През 1910 година в Калофер е открито единственото в България Дантелено училище „Трудолюбие". По време на дейността му тук са обучени над 1800 жени и момичета.

Създателка на училището е калоферката Донка Шипкова, а постепенно занаятът се превърнал в основно препитание за местните хора. Част от къщите в града са построени с пари от продажба на дантела, като плетивата се търгували в Русия, Турция и Западна Европа.

"Различното, приносното, за това да се нарича "калоферска дантела" е това, че в тази дантела нейната съдателка Донка Шипкова вплита чисто български мотиви", обяснява Ася Николова - директор на НМ „Христо Ботев"- Калофер.

Дантелата се плете със совалки върху цилиндър, като рози, слънчогледи и други родни символи и днес украсяват произведенията на жените, които съхраняват този занаят. В новия творчески център на Калоферската дантела майсторството изучават деца и възрастни.

В творческия център, който е част от местното читалище, вече е изложен и част от златния фонд на калоферската дантела. "Този център е самото начало на един доста дълъг процес, който смятаме да извървим. Защитаването на калоферската дантела като нематериално културно наследство е в плана", обясни Николова.

Идеята на читалищните дейци е и фондът с калоферска дантела да се превърне в колекция на отчет към Министерството на културата, за да придобие още по-голяма популярност.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама