Бисер Петков: Законът за хората с увреждания готов в понеделник

14:35, 17 авг 18 / Политика 25 1722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще обобщи всички коментари от вчерашната среща на работната група по изготвяне на нов Закон за хората с увреждания и в понеделник трябва да има нов проект. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет социалният министър Бисер Петков след участие в среща с майките на деца с увреждания. Срещата бе водена от вицепремиера Томислав Дончев.

Законът ще се подготвя за стартиране на процедура за обществени консултации, за да се изпълнят поетите ангажименти в края на септември да има готов законопроект в НС, минал всички процедури за утвърждаване от МС.

Експертите от социалното министерство, които подготвят промените, искат да постигнат баланс на интересите и хората с увреждания да припознаят своите права.

Вицепремиерът Томислав Дончев е обещал да съдейства за формулиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания. Очакванията са новият орган да бъде създаден от 2020 г.

По време на срещата в МС са обсъдени отворени въпроси като финансирането на национално представителните организации, критериите за представителност, на които те трябва да отговарят. Разисквани са действията за изпълнение на правителственото постановление на МС за план за интегриране на информационните системи, които да обслужват хората с увреждания. Обсъдено е и създаването на профил на хората с увреждания, съобщава БНР.

От здравното министерство са представили намеренията на министерството за промените по отношение на медицинските изделия и помощните средства. Част от нормативните промени ще се направят до края на годината, за да може да действат от началото на следващата.

Очаква се протестиращите майки да предложат план за действие за следващи стъпки в реформата. Техният представител Мая Стоицева заяви, че искат резултатите от проверката на вицепремиера Томислав Дончев за национално представителните организации. Майките очакват и яснота по проверката на начина за разходване на двата милиона лева, отпуснати за регистъра, каза Мая Стоицева, представител на протестиращите майки на деца с увреждания.

В коментар на национално представителните организации, че са готови на протест, социалният министър заяви, че Законът не противопоставя интересите на едните срещу другите. Въпросите се поставяли принципно, нямало затворени теми, всичко се обсъждало. Заплахата на организациите бе, че ще протестират, ако правителството изпълни само исканията на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова. Министърът е категоричен, че и в бъдеще ще разчита на национално представителните организации.

По информация на Петков в четвъртък на заседанието на работната група са поканени представители на министерства, институции, национално представителни организации на хората с увреждания, майки на деца с увреждания.

От около 60 души в днешното заседание са участвали повече от половината. От национално представителните организации са подадени имена на трима участници, от тях само един е участвал в заседанието днес. Според Петков причината за отсъствието на останалите е сезона на отпуските.

Припомняме, във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка на 11 юни, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам.-социалният министър Росица Димитрова.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър. Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково. Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

След това стана противопоставяне между майките на деца с увреждания и национално представителните организации. Повод за разрива станаха думите на Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Тя заяви, че протестът на майките на деца с увреждания са получили над 1 млн. лева. По-късно тя не показа документи, но позициите на родителите на деца с увреждания и администрациите на организациите се раздалечиха.

Първоначалните законови промени, които се отнасят за хората с увреждания и бяха направени от омбудсмана Мая Манолова, не бяха приети.

На 18 юни ВАС отхвърли уеднаквяването на обезщетенията за хората с увреждания.

По-късно, на 6 юли, депутатите приеха промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход се запазва. Месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход също се запазва.

На 7 август бе прието да има единен регистър на хората с увреждания. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев обеща "екстремни" срокове за подготовка на този регистър.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама