Австралийски тийнейджър проби мрежата за сигурност на Apple

17:10, 17 авг 18 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийски ученик, който мечтаел да работи за Apple, е хакнал компютърните системи на фирмата, съобщиха австралийски медии, като от технологичният гигант посочиха, че клиентската база данни не е била компрометирана, съобщи БНР.

Съдът за деца на щата Виктория е посочил, че тийнейджърът е разбил мейнфрейма на Apple (голямата и мощна система за обработка на данни) от дома си в предградие на Мелбърн и е успял да изтегли секретни файлове в размер на 90GB, съобщи в-к The Age, цитиран от Франс прес. В продължение на година 16-годишното момче е успявало да влиза многократно в системата, тъй като е бил фен на Apple и е "сънувал", че работи за американската фирма, посочва пред австралийския вестник неговият адвокат.

В специално изявление Apple посочи, че нейни екипи "са открили неоторизиран достъп, ограничили са го и са докладвали за случая на правоохранителните органи".

Технологичният гигант, който по-рано този месец стана първата компания в частния сектор, чиято пазарна капитализация надвиши един трилиона американски долара, заяви, че иска да "увери клиенти си, че в нито един момент по време на този инцидент личните им данни не са били компрометирани".

От своя страна вестник The Age съобщава, че международното разследване е започнало, след като информацията е била предоставена на ФБР и на Австралийската федерална полиция. Федералната полиция отбеляза, че не може да коментира делото, тъй като то е все още в съда.

Тийнейджърът се е признал за виновен, като през следващия месец предстои произнасяне на присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама