Звезден рожденик: Шон Пен

09:20, 17 авг 18 / Любопитно 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Шон Пен и навършва 58 години!

Шон Пен е син на актрисата Ейлин Раян и Лио Пен, който е режисьор. Брат му е актьорът Крис Пен, който почина през 2006 г. Баба му и дядо му по бащина линия са еврейски имигранти от Литва и Русия, а откъм майка му корените са италиански и ирландски. Учи в гимназията в Санта Моника.

През 1985 г. се жени за Мадона, но бракът им издържа едва до 1989 г. През 1997 г. се жени за Робин Райт. Двамата изглеждат добра двойка, но през 2010 г. се развеждат. Имат две деца – Дилън Франсис Пен и Хопър Джак Пен. Актьорът имаше връзка и с актрисата Скарлет Йохансон.

Първите роли на Шон Пен са на твърдоглави и самонадеяни момчета. И тъй като талантът му е очевиден, зрители и критици чакат ролята, която ще направи от това момче филмова звезда. На 25 години Пен изиграва ролята на Долтън Лий в драмата на Джон Шлезинджър "The Falcon and the Snowman". През 1986 г., за ужас на критиката и за радост на Мадона, актьорът й партнира в "Shanghai Surprise". Филмът е съсипан от медиите, но става повод за брака между двамата. Със следващите си филми американецът си връща положителните оценки, още повече, че през 1989 г. играе в комедията на Нийл Джордан "Ние не сме ангели", където е рамо до рамо с Робърт де Ниро и Деми Мур. Случайно или не след развода с "материалното момиче", кариерата на Шон Пен тръгва само нагоре. През 1993 г. прави брутална роля в "Пътят на Карлито", а след това е брилянтен в "Осъденият на смърт идва" на Тим Робинс. Неслучайно получава и номинация за "Оскар". Следва трилърът "Играта", където е в ролята на брат на Майкъл Дъглас. 1998 г. е белязана с "Тънка червена линия". Втората номинация за "Оскар" получава за участието си в "Sweet and Lowdown".

Шон Пен се насочва към режисьорската професия още през 1991 г. с "The Indian Runner", а след четири години снима Джак Никълсън в "На кръстопът". "Обратен завой" на Оливър Стоун пък се превръща в култов филм за феновете на Пен. Поредната номинация за наградата на Академията идва за ролята му в "Аз съм Сам". "Реката на тайните" е под режисурата на големия Клинт Истууд и най-после носи статуетка на Шон Пен. Следват "21 грама" и "The Assassination of Richard Nixon", а последните заглавия с негово участие са "Цялото кралско войнство" и "Милк", където прави много силна роля и отново е награден с "Оскар". Извън "Оскар"-ите Шон Пен има още 45 отличия и 49 номинации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама