Установиха, че яйцата са най-пълноценната храна за бременните

10:30, 17 авг 18 / Любопитно 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Яйцата са най-пълноценната храна за бременните, като намаляват вероятността от преждевременно раждане, ниско тегло на бебето и депресия на майката, съобщи БТА, като се позова на публикация във в. "Дейли мейл". Изданието цитира специалисти, анализирали 18 изследвания на тема бременност и консумация на яйца.

Богатият хранителен състав на яйцата осигурява повече от важните за бременните витамини и минерали, като желязо, йод, вит. В12, вит. D, фолати.

"Яйцата съдържат протеини, лесноусвояеми хранителни вещества, те са един от малкото естествени източници на вит. D, който е много важен за бременните“, обяснява диетоложката Кордилия Удуърд от авторския екип.

„Те съдържат също малки количества мастни киселини с дълги вериги, характерни за морските храни, които се свързват с по-голямо тегло на бебето, по-нисък риск от преждевременно раждане и намалена опасност от депресия за майката".
 
Желязото в яйцата е много важно за бременните жени, защото обикновено те страдат от недостиг на минерала, което води до силна умора.

Само едно яйце дневно осигурява цялото необходимо количество от вит. В12 за бременните, а той освен че е важен за нервните клетки и кръвта, участва в синтеза на ДНК - генетичния материал за всички клетки, включително и тези на растящия фетус. 
 
Две яйца дневно осигуряват 55 микрограма фолати, но бременните жени пак трябва да пият добавки с фолиева киселина през първите три месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама