Турската лира се върна под психологическата бариера от 6,0 лири за долар

15:30, 16 авг 18 / Свят 25 838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската валута поскъпва за трета поредна сесия на търговия, връщайки се под психологическата бариера от 6,0 лири за 1 щатски долара. Подкрепа за продължаващата и в четвъртък възходяща корекция на лирата оказа новината, че Катар е поел ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция.

Късно в сряда емирът на Катар одобри пакет от икономически проекти, инвестиции и депозити на стойност 15 млрд. долара, след като преди това се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара. Новината допринесе за поскъпване на турската лира с нови над 6% в рамките на вчерашната търговия.

Възходяща корекция на лирата продължава и по време на търговията в четвъртък, въпреки че администрацията на Белия дом изключи възможността за премахване на наложените много високи мита върху вноса на стомана и на алуминий от Турция, дори ако властите в Анкара освободят арестувания американски пастор. Твърдата позиция на Вашингтон изглежда ще предостави много слаб стимул на турските власти да работят за освобождаването на Андрю Брансън – пасторът, който беше обвинен от Анкара в тероризъм и чиято съдба в момента е оставена в ръцете на турския съд.

В четвъртък турската валута поскъпва с нови близо 3% към 5,8000 лири за един щатски долар, успявайки да заличи през последните дни на търговия голяма част от драматичната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица до рекордно дъно от около 7,24 лири за долар. Еврото пък се понижава с 1,5% към 6,6500 турски лири, след като в понеделник единната европейска валута също успя да поскъпне до рекорден връх над нивото от 8,0 лири за едно евро.

Подкрепа за продължаващо възстановяване на турската лира оказва и очакваната с голям интерес телеконферентна среща на финансовия министър на Турция – Берат Албайрак с близо 3000 чуждестранни инвеститори. По време на срещата, която ще стартира към 16:00 ч. наше време, зетят на президента Ердоган ще се опита да успокои външните инвеститори относно стабилността на финансовата система на страната.

Междувременно агенция "Блумбърг" съобщи, че в последните дни Турската централна банка е подкрепила лирата, чрез т.нар. "стелт тактика" за повишаване на лихвите, въпреки че самата основна лихвена ставка не беше увеличена. От началото на седмицата насам Централната банка е престанала да оферира едноседмично репо финансиране на търговските институции, принуждавайки ги да вземат краткосрочни заеми по доста по-скъпата овърнайт лихва.

Турската централна банка (ТЦБ) вероятно ще продължи да свива по този начин ликвидността, докато натискът върху лирата не отслабне значително, смята Еркин Изик, стратег в Turk Ekonomi Bankasi AS.

Според "Блумбърг" тази "стелт тактика" на ТЦБ подсказва, че централните банкери може би ще пренебрегнат „повелята“ на президента Ердоган за по-евтино кредитиране и са готови дори да повишат официалната едноседмична репо лихва, за да ограничат срива на турската лира. По-рано тази седмица ТЦБ предприе серия мерки, които също допринесоха за частичното възстановяване на местната валута, включително ограничаване на валутните суапови банкови транзакции (преминаване от една в друга валута), за да се попречи на кредиторите да осъществят краткосрочни продажби на турски лири. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама